Pressmeddelande -
Gratis influensavaccination för alla över 65 år, gravida och riskgrupper
Varje år dyker den upp – influensan. För de flesta är influensa en ofarlig sjukdom, men personer som är över 65 år, gravida eller tillhör en medicinsk riskgrupp kan bli svårt sjuka om de smittas. Därför erbjuds gratis vaccination till dessa grupper med start 21 oktober.
Vaccinet ger inte ett hundraprocentigt skydd, men om man smittas blir symptomen oftast betydligt mildare, komplikationerna färre och risken för följdsjukdomar minskar.
Influensatyperna varierar från år till år. Därför är det viktigt att vaccinera sig varje höst för att ha skydd mot den aktuella influensatypen. Influensatoppen brukar infalla i januari-februari, men kan komma tidigare.
– Det tar upp till 14 dagar innan vaccinet ger effekt. Det är därför klokt att vaccinera sig under senare delen av hösten för att vara skyddad när säsongsinfluensan är här på allvar, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne. Skyddet håller 6-9 månader.
Vaccinet är säkert och välbeprövat. Det har använts i flera decennier och några allvarliga biverkningar har inte rapporterats. Influensavaccinet skiljer sig från vaccinet Pandemrix som gavs under 2009 mot den så kallade svininfluensan.
Dessa
riskgrupper erbjuds gratis vaccination:
Personer som är 65 år eller äldre.
Alla – oavsett ålder – med någon av följande sjukdomar eller tillstånd:
Kronisk hjärt- eller lungsjukdom inklusive astma
Svårbehandlad diabetes
Kraftig nedsatt infektionsförsvar (av sjukdom eller medicinering)
Kronisk njur- eller leversvikt
Neuromuskulära sjukdomar som påverkar andningen
Barn med flerfunktionshinder
Överviktiga med BMI>40
Gravida efter graviditetsvecka 16. En vaccinerad mamma ger också sitt barn ett skydd mot influensa.
Vaccination sker på vårdcentraler och på barnmorskemottagningar. Kontakta din vårdcentral för vaccinationstider. Mer information finns på 1177.se. Det går också bra att ringa Sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för råd om influensa och vaccination.
För mer information, kontakta Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, tel. 040-33 71 84
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 38 miljarder kronor (2013).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.