Pressmeddelande -
Hälsostadens mobila akutteam får fint pris
Projekt Hälsostaden Ängelholms mobila akutteam får Diabasen 2014, Region Skånes pris för goda resultat.
‒ Hälsostadens mobila akutteam är ett strålande exempel på samarbete mellan kommun och region. Deras arbete ger en bättre vård för sköra äldre patienter. Trycket på akutmottagningarna minskar och vården kan ges i en trygg hemmiljö istället för på sjukhuset, säger Anna-Lena Hogerud (S), ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden.
‒ Det här är ett kvitto på att mobila team verkligen fungerar. Att den äldre kan få hjälp i sitt hem och slippa en omständig och påfrestande transport till vårdcentral eller akut är en stor vinning får våra äldre, säger Anders Åkesson (MP) regionråd och vice ordförande i Hälso-och sjukvårdsnämnden.
‒ Allt fler skåningar lever allt längre och friskare, det är en fantastisk utveckling men det ställer samtidigt krav på sjukvården att hitta nya sätt att ta hand om dessa människor. Därför behöver fler delar av sjukvården ta del och inspireras av Hälsostadens nytänkande och arbetssätt. Då kan vi hitta nya innovativa lösningar för att ge en så god sjukvård som möjligt till alla skåningar, säger Gilbert Tribo (FP) andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
I samband med en ceremoni på Region Skåne fick Projekt Hälsostadens chef, Sergio Garay och medarbetare ta emot priset, ett konsthantverk i diabas samt en prissumma på 120 000 kronor.
‒ Vilken positiv överraskning och vilken fin bekräftelse på vårt framgångskoncept - att genom tätt samarbete mellan Region Skåne och kommunen erbjuda våra patienter vård på rätt nivå, vilket många gånger innebär omsorg i det egna hemmet. Det är också glädjande att den politiska ledningen uppmärksammar och på det här sättet stimulerar interna utvecklingsarbeten. Det blir en sporre för alla våra fantasiska medarbetare, säger Marie Bladh, projektledare och verksamhetsutvecklare inom Hälsostaden Ängelholm.
Juryns motivering
Så här motiverar juryn utnämningen av Hälsostadens mobila akutteam:
Det mobila akutteamet möjliggör, genom utvidgad samverkan mellan sjukhus, primärvård och kommun, bättre tillgänglighet och ökad trygghet för äldre med akut sjukdom. När ett team av läkare och sjuksköterskor besöker äldre patienter i deras hem undviks påfrestande transporter för den enskilde patienten. Dessutom innebär arbetssättet att antalet besök till akutmottagningen, oplanerade vårdtillfällen och återinläggningarna minskar i betydande utsträckning. Patienter och anhöriga är mycket nöjda och utvecklingsarbetet redovisar en positiv ekonomisk effekt.
Övriga hederspris
I samband med ceremonin delades också två hederspriser ut till verksamhetsområde kirurgi-urologi på Skånes universitetssjukvård för den standardiserade vårdplanen efter bukspottkörtelkirurgi samt till Dialys i Ystad vid Skånevård Kryh.
För ytterligare information om Projekt Hälsostaden Ängelholms mobila akutteam, kontakta:
Marie Bladh, verksamhetsutvecklare och projektledare för Hälsostadens mobila akutteam, tel 0431-810 63
Fakta om Diabasen
Diabasen är ett årligt återkommande pris för goda resultat i verksamheter inom Region Skånes offentligt drivna sjukvård, dock inte primärvården.
Syftet med utmärkelsen är att belöna goda resultat utifrån målsättningar som aktivt arbete med patientfokus, vård av hög medicinsk kvalitet, att tilldelade medel används effektivt och att förbättringsarbetet bedrivits på ett systematiskt sätt. Priset består av ett konsthantverk i diabas och en prissumma på 120 000 kronor till den vinnande verksamheten. Två hederspris delas också ut på 10 000 kronor vardera.
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har drygt 32 000 anställda och omsätter cirka 40 miljarder kronor (2014).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.