Pressmeddelande -
Helsingborgs lasarett lex Maria-anmäler händelser på akuten
Helsingborgs lasarett lex Maria-anmäler fyra händelser med anknytning till den ansträngda situationen på akutmottagningen.
Det handlar om tre dödsfall och en situation som innebar risk för allvarlig vårdskada. Utredning visar att det inte går att utesluta att den höga belastningen lett till en fördröjning av livsviktig vård.
– Det faktum att vi inte kan utesluta att försenad behandling påverkat utgången i de här fallen är oerhört allvarligt. Det är djupt tragiskt för både patienterna, deras närstående och för berörd personal, säger Thomas Wallén, sjukhuschef vid Helsingborgs lasarett.
Inträffat under andra halvan av 2022
Händelserna har inträffat under andra halvan av 2022 och har alla ägt rum vid tidpunkter när belastningen på akutmottagningen var väldigt hög.
- Under midsommarhelgen 2022 hade akutmottagningen ovanligt många larm och bemanningen var inte tillräcklig för att hantera den extrema belastningen. Vid minst två tillfällen saknades sjuksköterskor och undersköterskor under delar av larmflödet i samband med larm. Ingen patient kom till skada men det fanns risk för det skulle ha kunnat ske.
- En äldre kvinna sökte i mitten av juli vård på akutmottagningen på grund av ryggsmärta. Kvinnan uppvisade inte alarmerande symptom vid ankomst till akutmottagningen men visade sig lida av ett allvarligt sjukdomstillstånd som inte upptäcktes och behandlades i tid. Kvinnan avled senare samma dag i vad som visade sig vara blodförgiftning.
- En äldre kvinna med flera bakomliggande sjukdomar fördes till akuten med ambulans i augusti. Kvinnan hade flera olika symptom och hennes allmäntillstånd var försämrat. Hon genomgick flera undersökningar vid olika enheter på lasarettet. Efter varje undersökning fördes kvinnan tillbaka till akutmottagningen där hon vårdades i nästan ett dygn innan hon överfördes till intensivvårdsavdelning. Där avled kvinnan samma dag.
- En äldre kvinna kom i oktober till akutmottagningen efter en fallolycka i hemmet. Kvinnan hade förutom de skador hon ådragit sig vid fallet en rad bakomliggande sjukdomar. Kvinnan vårdades på akutmottagningen i väntan på en vårdplats i omkring 15 timmar. Under denna tid försämrades hennes tillstånd. Trots omfattande vårdinsatser på akutmottagningen blev kvinnan sämre. Hon flyttades till en vårdavdelning där hon avled följande dag.
Ansträngd bemanningssituation
Akutmottagningen och vårdavdelningarna på Helsingborgs lasarett har en längre tid haft en ansträngd bemanningssituation. Då belastningen varit som högst har det lett till omfattande risker för både patienter och medarbetare på akutmottagningen. Det stora antalet patienter som blir kvar på akutmottagningen i väntan på vårdplats medför att patienter i behov av tät övervakning och snabb utredning riskerar fördröjd behandling.
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har ett pågående tillsynsärende på Helsingborgs lasarett. Tillsynsärendet är en del i den nationella tillsyn av samtliga regioners sjukhusvård, med särskilt fokus på akutsjukhus, som Ivo inlett. Region Skåne har påbörjat ett omfattande arbete med att åtgärda bristerna som har identifierats av Ivo.
Flera åtgärder
– Vi arbetar redan intensivt med att komma till rätta med situationen. På kort sikt handlar åtgärderna främst om att jämna ut belastningen, både mellan lasarettets olika enheter och mellan sjukhus, primärvård och kommun. På längre sikt handlar det om att förändra arbetssätt och öppna fler vårdplatser. Men också om att skapa en arbetsplats där erfarna medarbetare vill stanna kvar och dit nya kollegor gärna söker sig, säger Thomas Wallén.