Gå direkt till innehåll
Ebba Munksgaard är en av de sjuksköterskor på 1177 telefonrådgivningen, som arbetar hemma två dagar i veckan. Bild: Privat
Ebba Munksgaard är en av de sjuksköterskor på 1177 telefonrådgivningen, som arbetar hemma två dagar i veckan. Bild: Privat

Pressmeddelande -

Hemarbete underlättade rekrytering till 1177

Möjligheten att arbeta hemifrån några dagar per vecka lockar fler att söka jobb hos 1177 telefonrådgivningen. Dessutom har arbetssättet underlättat vardagspusslet för medarbetarna.

Vid 1177 telefonrådgivningen arbetar 59 sjuksköterskor med att ge skåningarna råd om vård. Drygt en tredjedel arbetar hemifrån några dagar i veckan.
– De som jobbar hemma är jättenöjda. Vissa som bor långt bort sparar ju hur mycket tid som helst, säger Pia Nilsson, enhetschef.
Trots att 1177 alltid har haft ganska många sökande till utannonserade tjänster, har bristen på sjuksköterskor märkts av även här de senaste åren. Men att få sitta hemma några dagar i veckan har tydligt lockat.
– Första gången vi annonserade om att det fanns möjlighet till hemarbete hade vi 40 sökande jämfört med 20 tidigare, säger Pia Nilsson.

Jobbar hemma kvällar och helger
Verksamheten har en situation med stora pensionsavgångar de närmsta åren. Samtidigt finns det äldre medarbetare som gärna går in och jobbar några timmar då och då.
– De timanställda är ofta äldre och inte så sugna på att vara ute och snurra sent. För att stimulera de medarbetarna att ta pass kvällar och helger, så får man alltid jobba hemifrån då, säger Pia Nilsson.

En av de som jobbar hemma två dagar i veckan är Ebba Munksgaard.
– När man arbetar obekväma arbetstider, tycker jag det är väldigt skönt att jobba hemifrån. Man har redan börjat varva ned i slutet av arbetspasset, säger hon.
I början av pandemin var det de medarbetare som tillhörde en riskgrupp som fick tillåtelse att arbeta hemifrån.
– Sen blev det de som hade förutsättningar för det. Arbetsplatsen måste vara korrekt ergonomiskt, stolar, bord och belysning skulle godkännas av arbetsgivaren. Dessutom måste man ha tillgång till en bra internetuppkoppling – och möjlighet till sekretess, säger Ebba Munksgaard.

Är man flera i hushållet, måste det finnas möjlighet att stänga dörren om sig, för att skydda patientuppgifter. Dessutom måste man vara mer eller mindre självgående, vilket innebär att de flesta nyanställda får vänta lite med att jobba hemifrån. På kontoret finns de erfarna kollegorna som kan stötta och svara på frågor.

Funkar med hundvalp
Att det är två dagar hemma och tre dagar på kontoret som gäller, tycker Ebba Munksgaard är ganska skönt. Annars blir det lätt att man isolerar sig lite för mycket. Dessutom kan hon ibland sakna gemenskapen på arbetsplatsen.

Hemarbetet har gjort det enklare att få ihop jobb- och privatliv för både henne och kollegorna. För Ebba, som är kvällsmänniska, är det väldigt skönt att kunna gå direkt från köksbordet till datorn när hon börjar tidigt. För andra har hemarbetet inneburit nya möjligheter.

– Det har underlättat för många, några har till exempel skaffat hundvalpar, som ju inte kan bli lämnade ensamma långa stunder. Det finns flera småfördelar, förutom att det är lättare att få tillräckligt mycket sömn, säger Ebba Munksgaard.

Ämnen

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden