Pressmeddelande -
Ingen ökning av utskriven psykofarmaka – trots pandemi
Förskrivningen av psykofarmaka i Skåne har varken ökat eller minskat jämfört med tiden före pandemin. Det visar en studie gjord av Region Skånes Beroendecentrum i Malmö och Lunds universitet. Detta trots att många internationella undersökningar visat tecken på att generell psykisk ohälsa har ökat som följd av covid-19-pandemins utbrott.
– Vår studie ger ett perspektiv på läget i Skåne men forskningen gällande psykisk hälsa under pandemin befinner sig verkligen bara i början. Det gör det svårt att dra några allmänna slutsatser. Att förstå hur pandemin på ett större plan påverkar oss psykiskt kommer ta tid, men varje studie bidrar till ökad kunskap, säger Mirjam Wolfschlag, molekylärbiolog och forskningsadministratör vid beroendecentrum Malmö.
Forskare har tittat på förändringar i hur de vanligaste läkemedlen som påverkar psykisk hälsa skrivs ut av skånsk hälso- och sjukvård mellan januari 2018 och januari 2021. Utöver en tillfällig topp i mars 2020 visar resultaten att förskrivningen inte förändrats efter att pandemin tog fart i Skåne. Den tillfälliga toppen i mars 2020 beror troligtvis på att många hamstrade alla möjliga varor vid pandemins start, inklusive läkemedel.
Pandemin är inte över än
Den psykiska hälsan hos Skånes invånare verkar alltså inte ha påverkats på ett sätt som resulterat i en ökad användning av psykofarmaka, trots att tillgången till psykoterapi och gruppbehandlingar har påverkats av pandemin.
Pandemin är inte över än, och forskargruppen vid Beroendecentrum har flera pågående projekt där psykisk hälsa under pandemin är i fokus.
– Vi är bland annat intresserade av hur pandemin påverkar spel- och alkoholberoende, och om den har påverkat antalet suicidförsök. Dessutom kan det vara spännande att jämföra våra resultat med andra regioner i Sverige eller internationellt. Pandemin hanteras och upplevs ju på väldigt olika sätt beroende på var man befinner sig i världen, säger Mirjam Wolfschlag.