Pressmeddelande -
Kö till livsavgörande undersökning betas av i Helsingborg
Två procent av alla män mellan 65 och 79 år lever med bråck på kroppspulsådern. De flesta har inga besvär, men om bråcket brister är det livshotande. På urologi- och kärlkirurgiavdelningen i Helsingborg har man under året jobbat hårt för att få ner kön till att få kroppspulsådern undersökt.
Det mest lättupptäckta bråcket på aorta sitter i magen, ett tillstånd som kallas bukaortaaneurysm. För att dessa ska kunna upptäckas i tid erbjuds alla män i Skåne en ultraljudundersökning av kroppspulsådern när de fyller 65 år. I våras väntade 3 000 personer på att få genomgå denna screening hos urologi- och kärlkirurgiavdelningen i Helsingborg. Genom en gedigen plan som involverat flera yrkesgrupper hoppas man nu att kön ska var borta till årsskiftet.
Screenar veckans alla dagar
– Vi har en underläkare och ett par sjuksköterskor som delar upp screeningpatienterna mellan sig. De screenar veckans alla dagar. Sedan kopplas våra kärlkirurger in när det behövs, förklarar Karin Gunnarfelt, enhetschef på Urologi- och kärlkirurgiavdelningen.
Under sommarmånaderna genomförde avdelningen en satsning med ambitionen att screena 1200 patienter. Man nådde nästan hela vägen, till 1198. Målet är nu att komma i kapp hela kön till årsskiftet och därefter fortsätta screeningen en dag i veckan.
– Nu jobbar vi så att vi har hela processen hos oss på avdelningen, från att de kallas på screening och kommer på sin undersökning till att de som behöver får träffa en läkare och får rätt vård i tid. Vi kan se hela processen och personalen kompetensutvecklas. Att kunna erbjuda det till våra medarbetare är jätteroligt, säger Karin Gunnarfelt.
Rätt vård i tid
2009 infördes ett nationellt screeningprogram i Sverige där alla män över 65 år erbjuds en ultraljudsundersökning av stora kroppspulsådern. Även om de flesta aortaaneurysm är ofarliga så är det livsavgörande att få rätt vård i tid om det skulle brista.
Tack vare screeningverksamheten kan man i god tid fånga upp den som har ett aneurysm i god tid - och då kunna planera en operation om det skulle behövas. Vilket är positivt både för patienten och vården menar Magnús Sveinsson, överläkare inom kärlkirurgi.
– Ju mer vi kan göra under planerade former desto bättre. Patienten är bättre informerad, det blir bättre resultat och resurserna används på ett bättre sätt. En win-win helt enkelt, säger Magnús Sveinsson.