Pressmeddelande -
Kraftfulla satsningar i kulturbudgeten för 2012
Pressmeddelande från Region Skånes kulturnämnd. – Kulturnämnden gör kraftfulla satsningar för att förbättra villkoren för konstnärligt skapande och vi fortsätter arbetet med att öka tillgängligheten till kultur i hela Skåne, säger Yngve Petersson, ordförande i Region Skånes kulturnämnd, i en kommentar till budgetbeslutet för 2012.
Kulturnämnden beslutade vid dagens sammanträde om budgeten för 2012. Budgeten Budgeten utgår ifrån de prioriterade utvecklingsområdena i den Regionala kulturplanen för Skåne 2011-2012. Kulturnämndens regionbidrag för 2012 uppgår till 272 miljoner kronor, vilket är en ökning med 4,8 miljoner. Ökningen utgör kompensation för löne- och prisökningar med 1,8 %.
Kulturnämnden har i en särskild framställan till Statens kulturråd begärt en utökning av den statliga finansieringen inom ramen för kultursamverkansmodellen. Statens kulturråd beslutar om den statliga finansieringen i slutet av januari 2012. I avvaktan på Kulturrådets beslut har en preliminär beräkning av statsbidraget gjorts utifrån den generella uppräkningen av statsbudgeten för utgiftsområdet. Ambitionen är att kulturnämnden vid sitt sammanträde den 1 februari 2012, när Kulturrådets beslut tagits, slutligt ska fastställa budgeten i den del som avser statligt medfinansierad verksamhet.
Budgeten i siffror:
93 % av budgeten landar i kulturlivet
65 kulturinstitutioner/-aktörer får bidrag, varav 7 nya för 2012
12 studieförbund/bildningsorganisationer får bidrag
25 ungdomsorganisationer får bidrag
Exempel på satsningar 2012
Resurscentrum scenkonst
– fler skåningar ska kunna ta del av teater, dans och musik!
I början av 2012 samlokaliseras Riksteatern Skåne, Teatercentrum södra regionen och Danscentrum Syd till ett gemensamt resurscentrum för scenkonst. Syftet är att öka samarbetet mellan producenter och arrangörer, stärka infrastrukturen inom det fria dans- och teaterområdet, stärka arrangörsledet samt underlätta för arrangörer att ta emot turnerande föreställningar inom scenkonstområdet och därmed nå fler medborgare utanför storstadsregionen.
I budget 2012 gör kulturnämnden en kraftig satsning på området. Både Riksteatern Skånes, Teatercentrum och Danscentrum får utökat verksamhetsbidrag 2012 förutom satsningen på utvecklingsprojekt inom ramen för Resurscentrum för scenkonst.
Strategiska satsningar på bildkonstområdet
Skåne är en av landets starkaste bildkonstregioner, men infrastrukturen på bildkonstområdet har hittills varit svag. I kulturplanen är detta därför identifierat som ett prioriterat utvecklingsområde.
Under 2011 har kulturnämnden initierat ett antal förstudier och kartläggningar. Ett resultat är att nämnden nu utökar antalet konstnärliga kollektivverkstäder som erhåller verksamhetsbidrag.
6 miljoner kronor – sökbara medel för idéutveckling och konserter
Utvecklingsbidragen syftar till att ta vara på och synliggöra idéer till utveckling inom kulturområdet. De ska stimulera och stödja regionens kulturliv och bidra till ett brett kulturutbud för invånare och besökare.
Bidraget till musikarrangörer syftar till att stimulera och stödja regionens lokala arrangörer på musikområdet och bidra till ett levande musikliv i hela regionen. En förutsättning för arrangörsbidrag är att konserterna äger rum i Skåne med professionella musiker/grupper och att den egna kommunen också beviljar bidrag till verksamheten.
Ökat bidrag till internationellt kultursamarbete
Bidraget syftar till att stimulera internationellt utbyte för professionella aktörer på kulturområdet. Det kan handla om uppbyggnad och medverkan i internationella nätverk, utveckling av partnerskap för att utveckla EU-projekt eller kompetens-, metod- och erfarenhetsutbyte med parter i andra länder. Bidraget ökas med 500 000 kronor och uppgår 2012 till 1 miljon kronor.
Ökad tillgänglighet
Genom att utveckla tillgängligheten inom ett område kan man i viss utsträckning kompensera brister på ett annat. Det gäller t.ex. vid bristande fysiskt tillgänglighet eller stora geografiska avstånd, där den tekniska utvecklingen nu öppnar nya möjligheter att tillgängliggöra kultur. Kulturnämnden kommer därför under 2012 att arbeta med tillgänglighetsfrågorna inom flera områden.
Fortsatta satsningar för att sprida kunskap om kulturarvet
Arbetet med att utveckla tillgängligheten till kulturarvet genom visualisering och digital gestaltning av historiska miljöer ska fortsätta. En teknik för s.k. augmented reality, förstärkt verklighet, utvecklas av Lunds Tekniska Högskola tillsammans med bland annat Lunds universitets historiska museum. Genom den här tekniken kan besökare få en verklighetstrogen upplevelse av t.ex. en fornlämnings ursprungliga gestaltning. Tekniken öppnar därmed för nya möjligheter att sprida kunskap om kulturarvet och samtidigt utveckla besöksnäringen.
För 2012 planeras en satsning på att använda tekniken för att tillgängliggöra hällristningar i Skåne. Hällristningarna ligger ofta på otillgängliga platser och kan ibland vara svåra ett hitta för besökare. Här kan digital teknik vara en lösning. Genom visualisering av hällristningar genom nya tekniska lösningar kan gestaltningen av ristningarna bidra till förståelsen för bronsålderns föreställningsvärld. Många ristningar är lokaliserade till sydöstra Skåne och nämnden ser därför i Österlens museum en naturlig och kompetent aktör som kommer att ha ett övergripande ansvar för projektets genomförande.
Övriga beslut i korthet:
Sommarteater på Krapperup beviljades 250 000 kronor i utvecklingsbidrag för projektet Stormen.
Teaterrepubliken beviljades 250 000 kronor i utvecklingsbidrag för projektet Realistisk, realistiskare, realistikast. Nyskriven dokumentär teaterproduktion i tre delar.
Varietéteatern Barbès beviljades 250 000 kronor i utvecklingsbidrag för projektet Richard III – Family business som produceras i samverkan med Teater Insite.
Skånes Arkivförbund beviljades 250 000 kronor i utvecklingsbidrag för projektet Rörelser i Höör och Burlöv i samarbete med föreningar i Höör och Burlöv.
Skånes Hemslöjdsförbund beviljades 430 000 kronor i utvecklingsbidrag för projektet Skånsk slöjd och konsthantverk. Svenska Hemslöjdarföreningars riksförbund har 100 årsjubileum 2012. Skånes Hemslöjdsförbund ska ansvara för en del av utställningen på Liljevalchs i Stockholm och visa Skånsk slöjd. Den skånska delen av utställningen ska sedan visas med programverksamhet på fyra platser i Skåne.
Fortsatt gallring och registrering av medicinhistoriska samlingar. Fortsatt uppdrag till Kulturen med bidrag om 500 000 kronor.
Utvecklingsmedel inom området kulturella kreativa näringar om totalt 2 miljoner kronor delegeras till kulturchefen att fördela.
Kulturnämnden godkände de redovisade rapporterna beträffande ungdomsorganisationer.
Kompletterande medieförsörjning. Avtal sägs upp och ny modell för kompletterande mediaförsörjning ska tas fram.
Kulturnämnden beslutade om samverkans- och samrådsformerna för 2012 i samverkansmodellen. Under 2012 kommer kulturnämnden att besluta om en ny regional kulturplan för perioden 2013 – 2015.
Samtliga ärenden beslutades i enlighet med ordförandens förslag till beslut. Dagordningen och handlingarna finns publicerade på Region Skånes hemsida: Kulturnämndens dagordning och handlingar. Protokollet justeras och publiceras på Protokoll - Region Skåne (längst ner i högerspalten) inom fjorton dagar från sammanträdet.
Reservationer: Ärende 5: SD. Ärende 6: SD. Ärende 7: SD. Ärende 14: SD
För information:
Yngve Petersson (MP), ordförande i kulturnämnden, tfn 0705 – 15 80 38
Chris Marschall, kulturchef, tfn 040 – 6753 730
Martin Andrén, chef Kulturarv och livsmiljö, tfn 040 – 6753 744
Cecilia Langemark, chef Konstarterna, tfn 040 – 6753 721
Margaretha Eriksson, chef Bibliotek, bildning och media, tfn 040 – 6753 728
Presskontakt: Mats Hallberg, Kultur Skåne tfn 040 – 6753 752
Vi har samlat information som rör den nya samverkansmodellen på Kultur Skånes hemsida: Kulturpolitik i samspel - Region Skåne.
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvård, utveckling av näringsliv, turism och event, kultur och kommunikationer. Region Skåne har ca 32 000 anställda och omsätter ca 33 miljarder SEK (2010). Regionfullmäktige är högsta beslutande organ och väljs av invånarna i Skåne.
Kulturnämnden är Region Skånes facknämnd i kulturpolitiska frågor och verkar på uppdrag av regionfullmäktige. Kulturnämnden ska arbeta för ett kulturutbud med stor mångfald, bredd och spets samt kvalitet och nytänkande. Uppdraget ska kännetecknas av en lokalt förankrad och gränsöverskridande extern samverkan med tydligt medborgarfokus.