Pressmeddelande -
Kulturens egenvärde en grundläggande princip för Skånes nya kulturplan
Region Skånes kulturnämnd har beslutat om inriktningen för den nya regionala kulturplanen för Skåne som ska börja gälla från 1 januari 2021. Kulturplanen kommer att utgå från och genomsyras av tre vägledande principer; Kulturens egenvärde, Kulturens demokratiska grund och Kulturens kraft i samhällsbygget.
De regionala kulturpolitiska målen handlar om att det ska finnas ett brett utbud av kultur av hög kvalitet i hela Skåne och att alla Skånes invånare ska ha möjlighet att ta del av och delta i kulturlivet. För att nå målet har Region Skånes kulturnämnd identifierat fem utvecklingsområden som ska peka ut riktningen för kulturpolitiken kommande kulturplaneperioden; Barns och ungas rätt till kultur, Delaktighet och medskapande, Kulturens mötesplatser, Konstnärligt skapande samt Digitaliseringens möjligheter.
- För att kunna göra de förflyttningar som behövs för att uppnå de regionala kulturpolitiska målen är det viktigt slå fast de utgångspunkter som kulturpolitiken vilar på. Genom att utgå från principer om kulturens egenvärde, kulturens demokratiska grund och kulturens kraft i samhällsbygget har vi rätt förutsättningar för att arbeta med de utmaningar vi har identifierat under arbetet med att ta fram Regional kulturplan för Skåne 2021-2024 säger Magnus Lunderquist (KD), ordförande Region Skånes kulturnämnd.
- De regionala kulturpolitiska målen ska säkerställa ett brett utbud av kultur i Skåne tillgänglig för alla. De fem identifierade utvecklingsområdena kommer att bidra till ett rikt och mångfacetterat kulturliv för både kreatörer och medborgare. Särskilt viktigt är de utvecklingsområden som fokuserar på barn, unga och funktionsnedsattas möjlighet att utöva och delta i kulturen”, säger Cristina Glad (L), 1:e vice ordförande i Kulturnämnden
Kulturens egenvärde
En bärande princip för Region Skånes kulturpolitik är kulturens egenvärde och oberoende. Kulturen svarar mot ett grundläggande behov hos människor att förstå sig själva och varandra – den ger perspektiv och insikter. Kulturens värde kan inte mätas i samhällsnytta, utan finns i själva konsten som produceras, i den konstnärliga processen och i upplevelsen. Även om konst och kultur genererar ytterligare värden i samhället måste utgångspunkten alltid vara att kulturen är en obunden kraft som skapas i sin egen rätt, på sina egna villkor. Att slå vakt om konstens frihet och kulturskaparnas självständighet är därför en förutsättning för kulturens utveckling. I det sammanhanget är det också viktigt att upprätthålla principen om armlängds avstånd. Den politiska nivån beslutar om mål, riktlinjer och ekonomiska ramar medan kulturens innehåll och bedömningen av det överlåts till sakkunniga.
Kulturens demokratiska grund
Konstens och kulturens unika förmåga att förmedla människors berättelser, erfarenheter och tankar stärker möjligheterna att se världen med andras ögon och förstå den på nya sätt. Genom att lyfta och spegla viktiga samhällsfrågor ur olika perspektiv kan kulturen stärka och sprida det ständiga samtal som är förutsättningen för en levande och stark demokrati. Kultur kan provocera, väcka debatt, och utmana våra föreställningar. Den kan kritisera, ifrågasätta och ge mod att agera. Då bidrar kulturen till fri åsiktsbildning som ligger till grund för demokratin. Konst och kultur erbjuder en bredd av möjligheter till uttryck och intryck, ger människor redskap för att nyttja yttrandefriheten och delta i ett fritt meningsutbyte. Kulturen kan ge röst åt fler.
Kulturens kraft i samhällsbygget
En långsiktigt hållbar samhällsstruktur med ett rikt kulturliv, föreningsliv och stort ideellt engagemang utgör ett kitt i samhället och medverkar till sammanhållning och gemenskap. Ett levande konst- och kulturliv bidrar till en mångfald av stimulerande och hållbara livsmiljöer och offentliga rum med sociala och kulturella värden, vilket gör Skåne till en attraktiv plats för boende och besökare. Kultursektorn är en motor för inkluderande tillväxt vad gäller både sysselsättning och individstärkande aspekter, integration, samt att stärka och utveckla de kulturella och kreativa näringarna. Kultursektorns kreativitet och innovationskraft främjar näringslivets kapacitet till nyskapande lösningar för en hållbar utveckling. För att dra nytta av kulturens kraft i samhällsbygget och stärka framtidstro och livskvalitet på lång sikt, krävs att kultur tar plats i samhällsplaneringen. Genom systematisk samverkan med andra politikområden skapar kulturpolitiken förutsättningar för goda och hållbara livsmiljöer ur såväl ekonomiskt, socialt och miljömässigt perspektiv.
Prioriterade utvecklingsområden
De regionala kulturpolitiska målen handlar om att det ska finnas ett brett utbud av kultur av hög kvalitet i hela Skåne och att alla Skånes invånare ska ha möjlighet att ta del av och delta i kulturlivet. För att nå målet har Region Skånes kulturnämnd identifierat fem utvecklingsområden som ska peka ut riktningen för kulturpolitiken kommande kulturplaneperioden; Barns och ungas rätt till kultur, Delaktighet och medskapande, Kulturens mötesplatser, Konstnärligt skapande samt Digitaliseringens möjligheter.
Kulturplanens utvecklingsområden ska bidra till en väl fungerande kulturell infrastruktur i hela Skåne som omfattar alla konst- och kulturområden. Med kulturell infrastruktur avses ett sammanhållet system som består av professionella aktörer, offentliga institutioner, organisationer och föreningar. Kulturpolitiken utvecklar en hållbar kulturell infrastruktur genom att främja förutsättningar för professionell konstnärlig produktion, tillgången och tillgänglighet till ett brett och högkvalitativt kulturliv samt förutsättningar till eget skapande och deltagande. En gemensam faktor för alla utvecklingsområden är att det finns ett tydligt invånarperspektiv.
Fakta om Regional kulturplan för Skåne
Region Skåne ingår i kultursamverkansmodellen som regleras av Förordningen om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet (2010:2012). En förutsättning för att Region Skåne ska få fördela statliga medel är att en regional kulturplan tas fram i samverkan med kommunerna och i samråd med kulturlivet och civilsamhället. Med kulturplanen som grund beslutar Statens kulturråd om det statsbidrag som landstinget ska fördela.
Arbetet med att ta fram nästa regionala kulturplan påbörjades under 2018. Inriktningsbeslutets utvecklingsområden bygger på slutsatser från workshops med den regionala kulturnämnden samt samverkan och samråd som genomförts med kommuner och kulturliv under 2018-2019. Under den gångna kulturplaneperioden har kulturförvaltningen tagit fram många olika fördjupande rapporter, kartläggningar och handlingsplaner som rör regional kulturutveckling. Resultat och rekommendationer från dessa har också använts som ett underlag i arbetet med den nya kulturplanen.
Inriktningsbeslutet ligger till grund för det fortsatta arbetet med att ta fram en remissversion av Regional Kulturplan för Skåne 2021-2024 som ska ligga klar för beslut i Region Skånes kulturnämnd den 13 februari 2020. Skånes kommuner bjuds in att svara på remissen men även kulturlivets organisationer och andra intressenter är välkomna att lämna in sina yttranden. Den 18 juni fattar Region Skånes kulturnämnd beslut om den färdiga versionen av den regionala kulturplanen innan den slutligen kommer att fastställas av regionfullmäktige under hösten 2020.
Beslut och handlingar
Samtliga ärenden beslutades i enlighet med ordförandens förslag till beslut. Dagordning och handlingar finns publicerade på Region Skånes webbplats, Klicka här.
För mer information och kommentarer
Kulturnämnden,
ordförande Magnus Lunderquist (KD) tfn 0731-51 42 47
1:e vice ordförande Cristina Glad (L) tfn 0708-16 85 70
Region Skånes kulturförvaltning
Kulturchef Gitte Grönfeld Wille tfn 040 – 675 33 87
Kommunikationschef Eva Nilsson tfn 040-675 37 22
Kommunikatör Robert Karlsson, tfn 040 – 675 37 27