Pressmeddelande -
Lägesuppdatering covid-19, den 2 december: Region Skåne först ut med snabbtester på bred front
Region Skåne är först i Sverige med att erbjuda snabbtester på bred front. De levereras just nu till utvalda vårdcentraler, mobila team och akutmottagningar. Samtidigt pågår planeringen av kommande massvaccinering mot covid-19 för fullt.
Leveranserna av snabbtester (antigentester) rullar just nu ut till utvalda vårdcentraler och mobila team runt om i Skåne. Ett snabbtest ger svar inom 15 minuter och är ett välkommet komplement till PCR-tester och därför viktig både för patienter och medarbetare. Idag den 2 december får även akutsjukhusens akutmottagningar snabbtesterna.
Avlasta den vanliga provtagningen
– Det innebär stora medicinska vinster om snabbtesterna används på ett smart sätt. Vi räknar med att det kommer att avlasta den vanliga provtagningen, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.
Inom Region Skåne pågår just nu även ett intensivt arbete med att förbereda massvaccinering mot covid-19. Det är en komplex uppgift och en logistisk utmaning eftersom olika vaccin har olika förutsättningar, bland annat i vilken temperatur som krävs för lagring och distribution. Det handlar om minst sex olika fabrikat och vaccinering både i egen regi och hos upphandlade alternativ.
Riskgrupper prioriteras
– Vi får räkna med att allt vaccin inte kommer på en och samma gång. Riskgrupper och äldre samt vård- och omsorgspersonal prioriteras före resten av befolkningen. Vi har massvaccinerat Skånes befolkning förr och jag känner mig mycket trygg med den process som nu pågår, säger Alf Jönsson, regiondirektör.
Smittspridningen fortsätter att öka
Samhällspridningen fortsätter att öka i hela Skåne. Smittan finns i alla kommuner och ökar i alla grupper mellan 10-60 år. Men även i äldreboendena.
– Det som vi har i samhället idag får effekt inom sjukvården om några veckor. De råden, rekommendationer, föreskrifter och regler vi har idag är både tydliga och skarpa. Många följer dem. Men det finns mer att göra, säger smittskyddsläkare Eva Melander.
– Hålla avstånd, hålla avstånd och hålla avstånd. Det är det som gör den stora skillnaden. Håller vi avstånd då är risken för smitta liten.
Redovisning av avlidna med covid-19
Från och med nu kommer Region Skåne att rapportera dessa dödsfall två gånger i veckan: på måndagar och onsdagar. På Lägesbildssidan registreras varje dödsfall på det datum dödsfallet inträffade, inte på det datum som dödsfallet rapporterades. Det totala antalet avlidna med covid-19 i Skåne är nu 445.
"Avlidna med covid-19" är statistiskt mått för att någorlunda snabbt mäta en pandemis dödlighet. Måttet har tagits fram av Folkhälsomyndigheten och definieras som personer som har konstaterats bära på covid-viruset och som avlider inom 30 dagar efter provsvaret - oavsett dödsorsak. Samma mått används i alla nordiska länder och även i många andra europeiska länder.
För att få fram denna siffra måste Region Skåne stämma av två olika nationella register med varandra, dels Skatteverkets folkbokföringsregister, dels den nationella smittskyddsdatabasen SmiNet där alla covid-fall registreras.
Denna avstämning görs för hand och är tidskrävande och görs därför inte varje dag. Därför rapporteras många dödsfall ibland flera veckor efter att de verkligen inträffat.
Aktuella siffror
Nya konstaterade covid-19-fall:883
Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 29 665
Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 27
Inlagda på vårdavdelning med konstaterad covid-19: 209
Totalt antal avlidna med covid-19: 445
Till antalet nya konstaterade covid-19-fall räknas alla som inrapporterats det senaste dygnet. Till det totala antalet konstaterade covid-19-fall räknas alla som inrapporterats sedan den 2 mars 2020. Inlagda patienter med covid-19 på vårdavdelning respektive intensivvårdsavdelning (IVA) är en ögonblicksbild från klockan 8 samma dag. Till det totala antalet avlidna med covid-19 räknas individer som avlidit inom 30 dagar efter att man konstaterats ha covid-19 genom ett virusprov sedan den 18 mars 2020.
På Lägesbild covid-19 i Skåne finns fler aktuella siffror över provtagningar, sjukdomsfall och sjukhusbeläggningar.
Till och med den 13 december gäller skärpta råd i Skåne
Alla som vistas i Skåne län uppmanas att:
- Om möjligt undvika att umgås inomhus med andra personer än de som man bor med. Att träffa personer utöver de man bor tillsammans med eller träffar regelbundet ökar risken för smitta. Den som bor ensam kan umgås med en liten krets andra personer, rådet om att umgås med få personer gäller alla. Undvika att ordna eller delta i fester och andra privata tillställningar. Håll avstånd även utomhus.
- Undvika att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel. Resor som inte går att undvika, till exempel resor till jobb, skola eller vårdbesök, kan alltid genomföras. Bidra till att minska trängseln i kollektivtrafiken så att de som behöver resa och inte har några andra alternativ kan resa tryggt. Håll avstånd, visa hänsyn och låt andra stiga av innan du stiger på.
- Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där det är risk för trängsel som till exempel butiker och köpcentrum. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras. Undvik alla miljöer och platser där många vistas samtidigt. Håll rejält avstånd till andra, gärna två meter.
- Avstå från att delta i exempelvis fysiska möten, kurser, konferenser, konserter och föreställningar. Man bör avstå från evenemang som samlar många människor samtidigt, oavsett om det sker inomhus eller utomhus. Det handlar exempelvis om konserter, teatrar, biografer och andra föreställningar, religiösa evenemang och högtidsfiranden. Risken för smittspridning ökar i dessa situationer och det är även riskfyllt med resor till och från sådana evenemang. Överväg digitala alternativ om så är möjligt.
- Alla över 15 år avråds från all sorts organiserad idrottsverksamhet. Undantag görs endast för yrkesidrottare och elever på idrottsgymnasier. Överväg alternativ för motionsträning för att på så sätt undvika trängsel på exempelvis idrottsanläggningar, gym och badhus. Träna individuellt eller utomhus. Alla, oavsett ålder, avråds från att arrangera eller delta i idrottstävlingar och cuper där många möts och där resor är nödvändiga. Undantag görs för yrkesidrottare.
- Verksamheter bör vidta åtgärder för att minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna och erbjuda digitala alternativ. Bidra så att trängsel inte uppstår. Undvik att ordna aktiviteter som gör att många människor samlas. För restauranger och serveringsställen gäller Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd. Avståndsmarkeringar och ommöbleringar i lokalen ska göras för att trängsel ska undvikas.
- Arbetsgivare bör ge förutsättningar och uppmana personal att arbeta hemifrån när det är möjligt. Tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten bör undvikas. Underlätta för medarbetare att arbeta hemma. Undvik fysiska möten där många personer samlas. Erbjud digitala alternativ när så är möjligt.
Det finns flera webbplatser med bra information: