Gå direkt till innehåll
Lägesuppdatering covid-19, den 20 januari 2022: Därför är dos tre så viktig

Pressmeddelande -

Lägesuppdatering covid-19, den 20 januari 2022: Därför är dos tre så viktig

En tredje dos vaccin ger ett bättre skydd mot sjukdom och minskar risken att sprida smittan vidare.
– Omikron-varianten har visat sig ha lättare att komma förbi både naturlig immunitet efter genomgången infektion och immunitet efter vaccination. En tredje dos har visat sig skydda bättre både mot att smittas av omikron och att smitta andra, säger Per Hagstam, vaccinsamordnare och biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Två doser covid-19 vaccin ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och död i covid-19 men skyddet avtar successivt ju längre tiden går. Genom att fylla på med en tredje dos, efter fem till sex månader, förstärks skyddet ytterligare och man blir mindre smittsam om man smittas med covid-19.

– Förutsatt att du har tillfrisknat helt från covid-19 kan du ta din tredje dos. Även om viss immunitet uppstår vid en infektion är det oklart hur längre denna finns kvar, så ta din tredje dos när du har möjlighet är min rekommendation, säger Per Hagstam.

Det är inte möjligt att välja vaccin
Runt om i Skåne har upphandlade vaccinatörer nu öppnat mottagningar och det finns gott om tider för att boka. Vaccinen som används mot covid-19 i Region Skåne är likvärdiga och just nu används både vaccin från Moderna och Pfizer.

– Det är inte möjligt att välja vilket vaccin du ska få utan det som avgör vilket vaccin du får är tillgängligheten på vaccin samt din ålder. Det innebär att du kan få ett annat vaccin än det som du tidigare fått när du tar tredje dosen, säger Per Hagstam.

I nuläget använder vaccinationsmottagningarna i huvudsak Modernas vaccin till alla födda 1992 eller tidigare. Till de som är under 30 används enbart Pfizer.

– Modernas och Pfizers vaccin är utbytbara. De är av samma typ av vaccin och ger lika bra skydd oavsett om man ger alla doserna med samma vaccin eller om de kombineras, säger Per Hagstam.

Vaccination av 12–15 åringar
Det här är sista veckan som vårdcentralerna besöker Skånes högstadieskolor för att vaccinera barn i åldern 12–15 år. Den som ännu inte haft möjlighet att vaccinera sig under dessa besök samt den som fyller 12 år i år, är välkommen att boka tid för vaccination på en vårdcentral. Man behöver ha fyllt 12 år vid vaccinationstillfället.

Symtomfria elever kan komma till skolan
Smittskydd Skåne gick under gårdagen ut till skolorna i Skåne med rekommendation att låta symtomfria elever komma till skolan och att de med symtom liksom tidigare stannar hemma och låter testa sig för covid-19.

– Givetvis skall symtomfria elever som är hushållskontakt till person med covid-19 följa sina förhållningsregler och stanna hemma från skolan den tid som meddelats, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare.

Under höstterminen har ett verktyg för att bryta smittspridning i enskilda skolklasser varit att låta elever stanna hemma från skolan i fem dagar och provta sig även om de inte har symtom. Detta när man har sett en pågående och fortsatt smittspridning i en skolklass. Den omfattande smittspridningen av covid-19 i samhället gör att detta verktyg inte längre fungerar. Det riskerar i stället orsaka att elever missar sin undervisning utan att önskad effekt med stoppad smittspridning uppnås

Liksom tidigare kan det finnas situationer där skolhuvudman beslutar om att undervisning ska ske via distans eller fjärrundervisning för att så många som möjlighet ska kunna få undervisning.

Aktuella siffror
Totalt antal vaccinerade med en första dos: 998 175

Totalt antal vaccinerade med en andra dos: 970 234

Totalt antal vaccinerade med tredje dos: 410 739

Antal nya fall, rullande 7-dagarsmedel: 3 440

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 247 934

Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 217

Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 16

Det genomsnittliga antalet fall de senaste sju dagarna ger en bättre bild över hur många sjukdomsfall som inträffar per dag under en vecka än vad en enskild dagssiffra gör.

Till det totala antalet konstaterade covid-19-fall räknas alla som inrapporterats sedan den 2 mars 2020. Inlagda patienter med covid-19 på vårdavdelning respektive intensivvårdsavdelning (IVA) är en ögonblicksbild från klockan 8 samma dag.

Vissa dagar redovisar Region Skåne ett väldigt stort antal nya fall av covid-19. Det betyder oftast inte att ovanligt många fall har tillkommit just det dygnet, utan snarare på en eftersläpning i rapporteringen.
Detta beror på att Folkhälsomyndighetens leverantörer för analyssvar från egenprovtagningen har svårt att hinna med att analysera alla tester – och det medför sedan att siffrorna för enskilda dagar kan bli väldigt höga eller väldigt låga.

Lägesbild covid-19 i Skåne finns fler aktuella siffror över vaccinationer, provtagningar, sjukdomsfall och sjukhusbeläggningar.

Läs mer:

Minska risken att du och andra får covid-19 (1177)

1177.se

skane.se/coronavirus

Folkhälsomyndigheten

Krisinformation

Läkemedelsverket

Ämnen

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden