Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Läkemedelsgenomgångar har minskat riskerna för äldre patienter

Betydligt färre läkemedel och läkemedelskombinationer som kan innebära risker för komplikationer skrevs ut till äldre patienter (över 75 år) på SUS 2012 än föregående år. Totalt sett är det hela 30 procent färre potentiellt olämpliga läkemedel som skrivits ut 2012 jämfört med 2011. Om man bryter ner det på olika läkemedelsgrupper kan man se minskningar upp till hela 49,7 procent.

Apotekare draghjälp
Flera faktorer har troligen bidragit till minskningen. Att SUS under 2012 anställde tre divisionsapotekare som arbetar med bland annat läkemedelsgenomgångar enligt LIMM-modellen är en av dessa faktorer.
– Denna kraftiga minskning av utskrivna potentiellt olämpliga läkemedel till äldre är oerhört glädjande och det betyder så mycket för varje patient i form av bättre hälsa, och patienterna slipper onödiga och motverkande läkemedel, säger Carl Johan Sonesson (M), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden och Anders Åkesson (MP), förste vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Inom Region Skåne har det funnits ett ökat fokus på denna fråga. Under 2012 har ett flertal aktiviteter genomförts för att förbättra förskrivningen till äldre. Det har till exempel genomförts riktade utbildningar, uppföljning av och diskussioner kring enskilda enheters förskrivning, publikationer av artiklar inom området och framtagande av en applikation där enskilda enheter kan följa sin förskrivning, säger Åsa Bondesson, apotekare på Läkemedelsenheten i Region Skåne, som doktorerat inom området och är en av dem som arbetat med att ta fram den så kallade LIMM-modellen.

Fakta
I slutet av 2011 fattade Hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om att införa den så kallade LIMM-modellen (Lund Integrated Medicines Management) för äldre som är en skånsk modell för läkemedelsgenomgångar.
Läkemedelsgenomgångar är framför allt bra för multisjuka äldre patienter och syftar till att minska problem relaterade till läkemedelsbehandlingen. Man vet dessutom sedan tidigare att läkemedelsgenomgångar ökar patientsäkerheten och sänker kostnaderna.
LIMM-modellen säkerställer att patientens läkemedelslista är korrekt och anpassad till den enskilda patienten. En klinisk apotekare samarbetar med läkare och sjuksköterskor för att förebygga och lösa läkemedelsrelaterade problem, hela vägen från inskrivning på sjukhus till utskrivning.
Vid utskrivning kommuniceras genomförda läkemedelsförändringar med patient och nästa vårdform. Apotekarens aktiviteter sparar tid och ger stöd för läkare och sjuksköterskor på sjukhuset.

Mer information:

Carl Johan Sonesson (M), ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden. Tel: 0705-08 32 33

Anders Åkesson (MP), förste vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden. Tel: 0705-17 32 86

Åsa Bondesson, apotekare, dr medicinsk vetenskap, Läkemedelsenheten Region Skåne. Tel: 040-675 36 99

Ulrika Heindorff, politisk sekreterare (M). Tel: 0768-89 07 79

Ämnen

Kategorier

Regioner


Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 38 miljarder kronor (2013).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden