Gå direkt till innehåll
Många barn med psykisk ohälsa får fortfarande vänta länge på vård

Pressmeddelande -

Många barn med psykisk ohälsa får fortfarande vänta länge på vård

Patientnämnden Skåne har analyserat klagomål relaterade till barn med psykisk ohälsa. Vanligast är klagomål på långa väntetider, och många vårdnadshavare uttrycker stor frustration över barnets och familjens situation.

– Upplevelserna av långa väntetider inom barn- och ungdomspsykiatrin sticker fortfarande ut, säger Jonas Duveborn, förvaltningschef för Patientnämnden Skåne.

– Det är bara en mycket liten del av de mer än 26 000 barn som under 2021 har behandlats inom Bup i Skåne som vänder sig till oss, men det var under förra året fortfarande av samma orsak som det har varit i flera år: den långa väntan på vård.

Analysen är den andra av tre som tas fram för klagomål och synpunkter som avser barns vård, och som görs i samråd med Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Den nu aktuella analysen bygger på de 102 klagomål som inkom till Patientnämnden Skåne under 2021 rörande barn (8-16 år) med psykisk ohälsa. 94 av ärendena handlar om barn- och ungdomspsykiatrin.

Mer än hälften av klagomålen berör bristande tillgänglighet, främst till behandling men även till utredning. Vårdnadshavare uttrycker frustration över situationen och flera berättar att de långa väntetiderna fått negativa konsekvenser för skolgång, familjesituation, sociala kontakter och att barnets mående försämrats.

– Hela familjers livssituation påverkas av att barnen inte får vård. Mest överraskande är att fokus så länge har legat på att korta köer, men att vi får in liknande berättelser om barn som har väntat på utredning och behandling år efter år, säger Jonas Duveborn.

Förutom långa väntetider så är det vanligt med klagomål på bristande kommunikation och brister i vård och behandling. Flera vårdnadshavare önskar få mer information och större möjlighet att vara delaktiga i barnens behandling.

– Även barn omfattas av vårdgarantin. Förhoppningsvis kan Patientnämnden Skånes analys bidra till att vården hittar en snar lösning för alla de som tvingas se sina viktiga ungdomsår bara försvinna säger Jonas Duveborn.

Fakta/patientnämnden

  • Patientnämnder finns i alla regioner och är fristående från hälso- och sjukvården.
  • Patientnämndens uppgift är att på lämpligt sätt stödja och hjälpa patienter och närstående att föra fram klagomål i offentligt finansierad hälso-och sjukvård och viss tandvård.
  • Patientnämnden kan även ge information om patienters rättigheter i vården.
  • Patientnämnden arbetar utifrån lagen om stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården.

Läs patientnämndens analys på skane.se

Ämnen

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden