Gå direkt till innehåll
Många som missbrukar Tramadol avbryter sin behandling

Pressmeddelande -

Många som missbrukar Tramadol avbryter sin behandling

Ungdomar som missbrukar det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol avbryter sin behandling dubbelt så ofta som andra missbruksgrupper. Det visar en studie gjord i på Maria Malmö.

Antalet ungdomar som söker hjälp ökar kraftigt och Tramadol har förändrat mönstret för missbruk och beroende hos unga.

På Maria Malmö, en av Skånes Mariamottagningar för unga med drogproblem, kom man för första gången i kontakt med en ungdomar som missbrukar Tramadol 2007. Läkemedlet som används vid smärtbehandling, är precis som heroin och morfin, en opioid som kan vara beroendeframkallande och kan vid regelbunden användning ge svåra abstinenssymtom.

Fördubblad risk att behandlingen avbryts
På Maria Malmö pågick mellan 2017 och 2019 Tramadolprojektet som hade som syfte att kartlägga och inhämta mer kunskap om ungas tramadolmissbruk. En sak man ville undersöka var om unga tramadolmissbrukare som sökte hjälp avbröt sin behandling i förtid. Detta eftersom behandlingspersonalen hade en känsla av att det var så. Och nu visar en nyligen publicerad vetenskaplig artikel att så mycket riktigt var fallet.

– Vi tittade på många olika variabler för att undersöka vilka riskfaktorer som fanns för att avbryta behandlingen i förtid. I slutändan var det missbruk av tramadol som stack ut. Risken för att avbryta behandlingen var mer än fördubblad för den gruppen jämfört med Maria Malmös övriga patienter, säger Anders Håkansson, överläkare inom vuxenpsykiatrin i Malmö och professor vid Lunds universitet.

En anledning till att det ser ut på det här sättet kan ha med själva substansen i sig att göra.

– Tramadol är en substans som bryter gamla kända mönster för vilka droger man testar sig igenom. När jag blev läkare fick man lära sig att opioider var något man tog sent i sitt beroende eftersom det är tunga preparat som man har respekt för, säger Anders Håkansson.

Jobba på nya sätt
Forskarna har samlat in data från 335 intervjuer med ungdomar med olika typer av alkohol- och narkotikaproblem på Maria Malmö. Tramadol introduceras ofta tidigt i ett missbruk, och kan i värsta fall leda till medvetenlöshet och död. Substansen kan också framkalla epileptiska anfall, vilket man inte ser hos andra opioider. För den som försöker bli av med sitt tramadolberoende är abstinensen och avgiftningsfasen oftast svår. För att unga personer med ett tramadolmissbruk inte ska avbryta sin behandling behövs det förändringar i vården.

– Vanligtvis ”räcker” det med att ge en viss typ av stödjande insats vid ungas missbruk. Men ett tramadolmissbruk behöver mer inte minst eftersom det ligger psykologiska mekanismer, som vi måste förstå, bakom ungas missbruk av det preparatet. Vi måste vara beredda på att jobba i team och ha en nära koppling till medicinsk vård och kanske heldygnsvård när det behövs, säger Anders Håkansson.

Läs mer

Publicerad artikel

Slutrapport Tramadol Maria Malmö

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden