Gå direkt till innehåll
Många vill bidra till bättre vård – alla vet inte hur det går till

Pressmeddelande -

Många vill bidra till bättre vård – alla vet inte hur det går till

De flesta som klagar på vården gör det för att man vill bidra till högre kvalitet och patientsäkerhet – och för att andra inte ska råka ut för något man själv upplevt som dåligt. Det visar resultaten från en ny enkätundersökning om synpunkter och klagomål på vården i Skåne.

Patientnämnden Skåne har undersökt invånares inställning till, och kunskap om möjligheterna att klaga på vården. Detta har gjorts genom att 4410 deltagare i Skånepanelen har fått svara på en webbenkät.

Paneldeltagarna som var 16 år eller äldre fick svara på frågor som till exempel:

  • Har du någon gång varit missnöjd med din eller någon närståendes vård?
  • Valde du då att lämna klagomål eller synpunkt?
  • Vad fick dig att klaga, eller varför valde du att inte lämna klagomål?
  • Hur vill du lämna klagomål på vården?
  • Vad vill du att ditt klagomål ska leda till?

Var tionde vågade inte klaga

Resultaten visar att hälften av de svarande någon gång har varit missnöjd med sin vård, men att bara en fjärdedel av de som varit missnöjda valt att framföra klagomål. Som orsak till detta uppger 51 procent att de inte tror att det är lönt, och 38 procent svarar att de inte vet hur man gör. 21 procent svarar att de inte känner till att man kan klaga. Var tionde vågade inte klaga, eftersom de kände att de befann sig i beroendeställning till vården.

– Detta indikerar att hälso- och sjukvården måste bli bättre på att informera om att patienter och närstående kan framföra synpunkter – och att dessa tas tillvara av vården både i det viktiga förbättringsarbetet och för att anpassa vården efter patienternas behov, säger Jonas Duveborn, förvaltningschef på Patientnämnden Skåne.

Många vill ha förklaring eller en ursäkt

Av de som valt att lämna klagomål uppger 78 procent att de gjort det för att bidra till högre kvalitet och patientsäkerhet inom vården och för att andra inte ska råka ut för det som de varit med om. Hälften av de som klagade ville ha en förklaring och en femtedel en ursäkt.

Klagomål framförs i 70 procent av fallen direkt till vården, och 28 procent vänder sig till patientnämnden. Bara hälften känner till att man kan vända sig till patientnämnden.

– Om man ser patienters åsikter som en viktig källa att ösa kunskap ur för att förbättra vården borde det vara prioriterat att se till så att fler vet hur de ska göra för att lämna synpunkter. Detta är en utmaning för både patientnämnden och vårdgivarna, säger Jonas Duveborn.

Hela rapporten Klagomål och tillgänglig informationfinns på skane.se.

Ämnen

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden