Gå direkt till innehåll
Mångmiljonbidrag till satsning på precisionsmedicin

Pressmeddelande -

Mångmiljonbidrag till satsning på precisionsmedicin

Region Skåne är värdregion för en stor svensk satsning på precisionsmedicin. Projektet Genomic Medicine Sweden, GMS, syftar till att föra in den nya genomiken i sjukvården och kommer i framtiden att radikalt förbättra diagnostik och behandling för en rad sjukdomar.

GMS är ett samverkansprojekt mellan sju universitetslandsting/regioner och universitet med medicinska fakulteter. Som koordinerande region kommer Skåne att spela en viktig roll i att samordna satsningen tillsammans med projektets ledningsgrupp och de sju regionala noderna.

Projektet har nu fått 43,8 miljoner kronor i bidrag från Vinnova och de olika samverkansparterna bidrar med lika mycket. Totalt satsas 85 miljoner kronor som ska leda till en förbättrad sjukvård och samtidigt stärka svensk forskning på området.

– Forskning och utveckling pågår hela tiden inom hälso- och sjukvården, men det som gör genomiken unik är den snabba utveckling som gör att den kan införas i vården relativt fort. GMS ska bidra till att de nya sätten att diagnosticera och behandla sjukdomar verkligen kommer patienterna till nytta snabbt. Dessutom är det en nationell satsning vilket innebär att teknikutveckling och forskningsresultat tillgängliggörs i hela Sverige, säger Hannie Lundgren, FoU-chef för Region Skåne och ledamot i nationella styrgruppen för GMS.

– Vi vill med detta initiativ introducera de nya gensekvenseringsteknologierna i sjukvården över hela landet. Med hjälp av dessa kan vi avsevärt förbättra diagnostiken och även skräddarsy behandling och uppföljning. GMS kommer därför redan från början att leverera diagnostik för patienter med sällsynta diagnoser och cancer. Parallellt bygger vi en unik nationell resurs som kan användas för forskning och innovation, säger Richard Rosenquist Brandell, projektledare för GMS och professor vid Karolinska Institutet.

Under genomförandefasen, 2019-2020, kommer projektet främst att ha fokus på cancer, sällsynta ärftliga sjukdomar och infektionssjukdomar. En särskild satsning görs också på barncancer i samverkan med Barncancerfonden. På längre sikt kommer GMS även att inkludera de så kallade folksjukdomarna som hjärt-och kärl, autoimmuna och psykiatriska sjukdomar.

Fakta/ Genomic Medicine Sweden
Genomik, det vill säga studie av vår arvsmassa, är en viktig del av precisionsmedicin och används ofta för att diagnosticera ovanliga ärftliga sjukdomar och cancer. GMS arbetar för att precisionsmedicin – rätt behandling till rätt patient – införs på bred front inom svensk hälso- och sjukvård. På sikt förväntas årligen minst 50 000 patienter med cancer eller ovanliga ärftliga sjukdomar genomgå gensekvensering. Detta ger nya möjligheter till förbättrad diagnostik, mer riktade behandlingar och därmed bättre sjukvård.

För mer information
Hannie Lundgren, forskningschef enheten för FoU Region Skåne: 040 – 675 31 13
Richard Rosenquist Brandell, projektledare för GMS, professor vid Karolinska Institutet: 070-6253384.

Ämnen


En vanlig dag i Skåne • föds 44 barn. • besöker 9 826 skåningar en läkare. • besöker 14 690 skåningar en annan vårdgivare än läkare. • blir 446 skåningar inskrivna i slutenvården. • flyttar 127 personer till och 82 från Skåne. • blir vi 43 fler skåningar. • är 192 nationaliteter representerade bland skåningarna. • görs 300 000 dagliga resor med Skånetrafikens bussar och tåg.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden