Pressmeddelande -
Medicinsk utrustning kan påverkas av nationellt kommunikationssystem
Region Skåne har vid mätningar av fältstyrkan från RAKEL-mobiler upptäckt att dessa kan påverka känslig medicinteknisk utrustning. Några rapporter om att patienter ska ha drabbats finns inte. För att lösa problemet föreslås ett förbud mot att prata i handburen RAKEL i lokaler där det finns känslig medicinteknisk utrustning.
RAKEL (Radio Kommunikation för Effektiv Ledning) finns i hela Sverige. Det är ett kommunikationssystem för samverkan och ledning som används av bland annat räddningstjänst, polis, sjukvård samt andra myndigheter och aktörer med samhällsviktiga funktioner. 2010 infördes RAKEL i Region Skåne, idag finns det cirka 350 enheter och flertalet används inom ambulanssjukvården.
Region Skåne arbetar kontinuerligt med säkerhetsfrågor för medarbetare och patienter och en stor del av detta arbete är förebyggande. Vid mätningar av fältstyrkan visade det sig att nivåerna för handburna RAKEL-mobiler överstiger gränserna för när känslig medicinteknisk utrustning kan påverkas. Detta gäller enbart när användaren har talknappen intryckt och använder apparaten.
För att åtgärda detta problem gäller från och med nu att alla berörda yrkeskategorier informeras om att det är förbjudet, förutom i nödfall, att prata i en handburen RAKEL-mobil i sjukhusmiljöer där det förekommer känslig medicinteknisk utrustning.
Information:
Rolf Ohrlander, avdelningschef Krisberedskap och säkerhet 046-755 77 50
Lars Olof Almqvist, medicinteknisk chef, 040-675 36 39
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 38 miljarder kronor (2013).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.