Pressmeddelande -
Mer strejk dras tillbaka – Region Skåne ser över schemaläggning
För att konsekvenserna av Vårdförbundets strejk inte ska drabba svårt sjuka invånare i behov av vård så fortsätter Region Skåne förhandlingarna om samhällsfarlig stridsåtgärd. Nu görs även omfattande anpassningar i verksamheternas schemaläggning som en sista utväg innan semestrar kommer att behövas avbrytas eller flyttas.
Konflikten med Vårdförbundet har pågått sedan 25 april med strejk och övertids- och mertidsblockad. Vårdförbundets strejk i Region Skåne går nu in på en tredje vecka och närmare 450 medarbetare är för närvarande uttagna i strejk. Efter nya lokala förhandlingar går Vårdförbundet med på att dra tillbaka strejken vid ytterligare fem avdelningar och enheter inom Skånes universitetssjukhus och laboratorieverksamheten.
– Hade strejken fortsatt enligt Vårdförbundets planer så hade det varit våra allra sjukaste och sköraste patienter som skulle drabbats svårt. Det handlar om både barn, vuxna och äldre i livets slutskede. Patienter med olika former av cancer, hjärt-, kärl och lungsjukdomar, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.
Region Skåne följer hur strejkens konsekvenser utvecklar sig dag för dag. Det gör att bedömningen i hur pass farlig en viss del av strejken är snabbt kan ändras.
– När bedömningen är att det börjar bli för farligt så måste Region Skåne säga ifrån. Tack och lov har vi en bra lokal dialog med Vårdförbundet som inser allvaret och backar på sina varsel. Nu är det upp till parterna centralt att ta medlingen på allvar så att vi kan fortsätta bedriva vård istället för att hantera konflikten, säger Magnus Dahlberg, förhandlingschef i Region Skåne.
Schemaläggning ses över
Bemanningsläget inom Region Skåne blir extra ansträngt på grund av Vårdförbundets strejk och blockad och nu görs allt för att den personal som inte är uttagen i strejk kan schemaläggas på ett så klokt sätt som möjligt. Även om det är enskilda avdelningar och mottagningar som är uttagna i strejk så blir påverkan väldigt bred. För att kunna bemanna och hålla kritiska verksamheter i drift ser Region Skåne över möjligheten för fler medarbetare att arbeta 12-timmarspass, där så krävs. Det förekommer 12-timmarspass, särskilt under semesterperioder. Men nu kan det bli aktuellt för fler verksamheter som påverkas av strejken, att arbeta på detta sätt.
– Vi gör allt för att få bemanningen att gå ihop under de förutsättningar som strejken ger oss. Nästa steg kan bli att avbryta eller flytta semestrar, en situation som vi i det längsta vill undvika, men som kommer att bli nödvändigt om strejken fortsätter, säger Pia Lundbom.
Samtidigt visar jämförelser med tidigare år att antalet övertidstimmar bland sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och barnmorskor minskar. Innan övertidsblockaden inleddes, hade övertiden minskat med drygt 50 000 övertidstimmar senaste året inom dessa yrkesgrupper, vilket motsvarar närmare 30 heltidsanställda.
– Tack vare hyrstoppet, har vi kunnat rekrytera fler sjuksköterskor. Det gör att vi ser vi att den arbetade övertiden nu glädjande nog stadigt går ner och har minskat med drygt tio procent senaste året bland just sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker. Det gör att bemanningsläget ser bättre ut, än före hyrstoppet, säger Pia Lundbom.
Även om hälso- och sjukvården i Skåne är ansträngd på grund av Vårdförbundets strejk, uppmanas invånare att fortsätta söka vård som vanligt. Om planerade besök, operationer eller andra vårdkontakter behöver ställas in eller flyttas kommer berörda patienter att kontaktas.