Pressmeddelande -
Mer tid för vård med servicevärdar och receptarier
Införandet av servicevärdar och receptarier har bidragit till att vårdmedarbetare har mer tid för patienterna. En färsk patient- och personalenkät på Centralsjukhuset Kristianstad (CSK) visar på flera positiva effekter av satsningen Framtidens vårdavdelning.
På CSK i Kristianstad testas en pilotavdelning som kallas Framtidens vårdavdelning. En del i satsningen har varit införandet av receptarier och servicevärdar. Tillsammans frigör de tid för vårdpersonalen, som i sin tur kan fokusera mer på patienterna. Arbetssättet höjer kvaliteten i vårdens alla delar - från lokalvård och måltider till läkemedelshantering och omvårdnad.
Nu gör servicevärdarna mycket som undersköterskorna gjorde tidigare och som inte kräver vårdkompetens. Rätt mat i rätt tid är ett exempel på en viktig del i vården för tillfrisknandet där servicevärdar kan avlasta vårdpersonalen.
– Det är viktigt att vi frigör tid för vården, att undersköterskor och sjuksköterskor får möjlighet att fokusera på rätt arbetsuppgifter. Alla är här för patienten och viktiga för vårdkedjans helhet, säger Mirella Johansson, enhetschef på Regionservice och som implementerar servicevärdar på CSK.
Enkätresultaten på CSK visar att rutinerna har förbättrats och att det finns en ökad tydlighet i vem som gör vad.
– Det märks också förändringar vad gäller ökad arbetsglädje, mer engagemang och att fler trivs på sitt jobb, säger Linda Hörberg, enhetschef gynekologi-, kirurgi- och öronavdelning Kristianstad, som även är pilotavdelning i Framtidens vårdavdelning.
Flera avdelningar på CSK har infört Framtidens vårdavdelning och innan sommaren beräknas samtliga avdelningar vara ingång. På Hässleholms sjukhus startade akutvårdsavdelningen arbetssättet i början av mars.
Framtidens vårdavdelning
Målet med projektet är att främja en god arbetsmiljö för att bibehålla vårdmedarbetare och att långsiktigt trygga kompetensförsörjningen. Projektet innebär översyn av arbetet som finns på en vårdavdelning och kommer omfatta alla vårdavdelningar på CSK och Hässleholms sjukhus. Gynekologi-, kirurgi- och öronavdelning Kristianstad är först ut och pilot i projektet.
Förändrad bemanning och ett mer strukturerat arbetssätt kring patienten är två åtgärder som kan frigöra mer tid för vårdpersonalen. Det ger förutsättningar för bättre arbetsmiljö och möjlighet till ökad närvaro hos patienterna.
Några positiva effekter som redan setts är att vårdpersonal får mer tid för omvårdnad, kommunikation med anhöriga och att arbeta mer personcentrerat kring varje patient.