Gå direkt till innehåll
Minskad alkoholkonsumtion men ökad psykisk ohälsa bland Skånes unga

Pressmeddelande -

Minskad alkoholkonsumtion men ökad psykisk ohälsa bland Skånes unga

Resultaten från Region Skånes Folkhälsorapport för barn och unga i Skåne 2021 är här. Överlag tycker eleverna i Skåne att de har en god hälsa, de är nöjda med sig själva och trivs med livet. Trenden över tid är dock negativ, särskilt när det gäller den psykiska ohälsan.

Under januari-februari 2021 svarade drygt 26 000 skånska elever i årskurs 6 och 9 samt gymnasiets år 2 på en mängd frågor om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor. Nu har svaren sammanställts och presenteras idag i Folkhälsorapport för barn och unga 2021.

Minskad alkoholkonsumtion och rökning
Rapporten visar positiva trender, som minskad alkoholkonsumtion och rökning bland äldre elever. Drygt hälften av gymnasieeleverna uppger att de någon gång har druckit sig berusade. Motsvarande siffra för eleverna i årskurs 9 är drygt 20 procent, en successiv nedgång med runt 20 procentenheter för bägge åldersgrupper sedan 2012.
Andelen elever som röker, i någon omfattning, har under samma period minskat från 34 procent till 16 procent bland gymnasieeleverna och från 17 procent till 8 procent bland eleverna i årskurs 9. Snuskonsumtionen, där pojkar är överrepresenterade, har dock gått åt motsatt håll. Dessa trender syns också på nationell nivå.

Ökad psykisk ohälsa
Det finns också flera negativa trender i rapporten, som att elever i årskurs 6 och framför allt flickor tycks må allt sämre. Mer än hälften av flickorna i årskurs 6 säger sig ha haft minst två psykosomatiska besvär (t.ex. oro, sömnbesvär, magont) per vecka det senaste halvåret – en uppgång med 15 procentenheter sedan 2016. Nästan var fjärde flicka i årskurs 6 uppgav att de hade försökt skada sig själva (t.ex. skära, rispa) det senaste året, en uppgång med 12 procentenheter sedan 2016.

– Det mest oroande i undersökningen är den kraftiga försämringen av det psykiska måendet bland eleverna i årskurs 6 och framför allt bland flickorna. Vi planerar för en kraftsamling tillsammans med många av våra skånska kommuner och andra samverkansparter där fokus är att förbättra ungas psykiska hälsa genom i ett första steg fysisk aktivitet och sedan också sociala relationer, säger Fredrik Sjögren (L), ordförande i Folkhälsoberedningen i Region Skåne.

Otrygghet i offentliga miljöer
De allra flesta elever känner sig trygga hemma, i skolan och på fritidsaktiviteter. Men på platser som bussar och tåg, nöjesställen samt utomhus i sitt bostadsområde kvällstid, är det färre som känner sig trygga.
Jämfört med mätningen 2016 är det en större andel elever i årskurs 6 som har blivit utsatta för brott under det senaste året. I gymnasiet tycks andelen istället ha minskat. Högst andel som rapporterade att de utsatts för minst ett brott de senaste 12 månaderna i enkäten återfinns bland pojkar i årskurs 9 (23 procent).

Skolstress ökar bland yngre elever
Skolstressen ökar hos elever i årskurs 6 men inte i årskurs 9 och gymnasiets år 2. Den ökade skolstressen hos de yngsta eleverna kan vara en faktor som bidrar till den upplevda försämringen av psykisk hälsa. I en fördjupningsanalys visar skolstress ett starkt samband med psykisk ohälsa hos eleverna i Skåne. Även antal timmar som eleverna sover på vardagsnätterna har samband med psykisk hälsa. Antalet sömntimmar ökar allra mest på gymnasiet vilket kan bidra till att den gruppens upplevda stress i vardagen har minskat mellan undersökningsåren 2016 och 2021.

– Detta är tredje gången Region Skåne satsar på att undersöka skånska skolelevers hälsa på bred front. Folkhälsoenkät barn och unga i Skåne ger ett viktigt underlag till både Region Skåne och alla skånska kommuners folkhälsoarbete, säger Anna Råman, chef för samhällsanalys på Region Skåne.

Bakgrund: Folkhälsorapport barn och unga i Skåne

  • Region Skåne genomför regelbundet folkhälsoenkäter om skånska elevers hälsa, levnadsvanor och livsvillkor för att följa det aktuella hälsoläget och hälsoutvecklingen i regionen. Tidigare enkäter har genomförts 2012 och 2016.
  • Skånes folkhälsorapport barn och unga i Skåne 2021 bygger på Region Skånes Folkhälsoenkät barn och unga i Skåne 2021 som genomförs i årskurs 6 och 9 samt gymnasiet år 2. Samtliga skånska skolor med aktuella årskurser bjuds in att delta. 2021 deltog omkring 26 200 elever, motsvarande en svarsfrekvens om 72 procent.
  • Folkhälsorapport barn och unga i Skåne 2021 utgör ett viktigt underlag för såväl Region Skåne som andra verksamheter i arbetet mot en bättre och mer jämlik hälsa bland skånska barn och unga.

Läs hela rapporten på utveckling.skane.se

För mer information, kontakta:
Anna Råman, chef enheten för samhällsanalys, Region Skåne
anna.raman@skane.se, 040-675 33 93

Ämnen

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden