Pressmeddelande -
Musik kan bli livboj i en hektisk vardag
Efter en stressig dag är det många som tycker om att varva ned till lugn musik. Men vad är det egentligen som gör att vi mår bra av att lyssna på musik, och att röra oss till den? Ellinor Ingvar-Henschen, musikterapeut, ser musikens kraft när hon jobbar med unga patienter inom BUP:s heldygnsvård.
Ellinor Ingvar-Henschen är musikterapeut och knuten till BUP:s heldygnsvård, där hon arbetar med unga som bland annat lider av ätstörningar och självskadebeteende.
Att patienterna mår bra av att sjunga, lyssna på musik – och även skapa egen musik – märker Ellinor Ingvar-Henschen tydligt.
– Med lite vägledning kan de uppnå en avslappning som även syns på dem, och som deras anhöriga också märker av.
Vad är det då med musik, sång och dans som gör att vi mår bra? Anita Jensen, som är kultur- och hälsostrateg i primärvården i Region Skåne, jobbar i sin forskning med att påvisa att vi mår bättre av att ta del av kulturaktiviteter.
– Musik kan vara med att skapa dopamin, som spelar en avgörande roll för att driva alla positivt motiverade handlingar som är förknippade med känslor av välbefinnande. Musiken påverkar också det limbiska systemet, via hörselsinnet. Det limbiska systemet är i sin tur kopplat till vår förmåga att uppleva och bearbeta känslor samt för inlärning, vår förmåga att forma minnen och för vår motivation. säger Anita Jensen.
Hon forskar kring konceptet Kultur på recept, där patienter med psykisk ohälsa får gå på två kulturaktiviteter i veckan under tio veckor. När patienterna undersöks efter denna period, märks en signifikant förbättring i måendet jämfört med hur de mådde innan de fick Kultur på recept.
Ellinor Ingvar-Henschen har några enkla tips för den som vill använda musik för att varva ned eller hantera stress.
– Körsång är väl förankrat i forskningen som hälsobringande på många plan. Just nu pågår till exempel ett spännande projekt kring körsång och åldrande på Linnéuniversitetet. Man kan gå med i en alla-kan-sjunga-kör där det inte är så viktigt att man tar rätt ton. Det finns också många yogacenter som inkluderar sång, så kallad chanting. Att sång är bra för hjärtat finns också belagt i forskning.
Ett annat tips är att stänga av alla telefoner och andra distraktioner och bara koncentrerat lyssna på musik en stund.
– Man kan till och med sätta en timer och säga till sig själv att nu ska jag göra detta i ett antal minuter, tre eller 20, vad man tycker sig ha tid till. Man hittar en rutin i att en stund på morgonen eller kvällen bara lyssna på musik. Då vet du att du har de här små stunderna, små livbojar finns i början och slutet på dagen, säger Ellinor Ingvar-Henschen.
Visste du att...
… på måndagar är alla primärvårdspatienter i Skåne välkomna att vara med i Körsång för välbefinnande på Malmö Live. Välkommen på körsång för välbefinnande
… andra satsen i symfonier ofta brukar vara den lugnaste delen av stycket. På musiklyssningstjänster finns spellistor med enbart andra-satser. Den som inte tycker om klassisk musik väljer förstås något annat.
… på 1177.se hittar du flera olika avslappnande övningar. Bland annat kan du lyssna på ”Den blå timmen”, världens kanske mest avslappnande musikstycke, skapat av kompositören Tobias Broström för UNGA Musik i Syd.