Pressmeddelande -
När allergimedicinen inte hjälper – vaccin mot allergi
Vissa allergiker påverkas väldigt mycket under pollensäsongen. Man får svårt att koncentrera sig, sover dåligt och underpresterar på jobbet och i skolan. När inte heller allergimedicin hjälper kan det finnas anledning att vaccinera sig mot sin allergi.
– Det här är en behandling som kräver att man är motiverad eftersom behandlingen tar flera år att genomföra, säger Margrethe Sjule Sällvik, överläkare på öron- näs- och halsmottagningen i Trelleborg.
Behandling med tabletter eller sprutor
Allergivaccination eller allergen immunterapi (AIT) tar mellan tre och fem år beroende på allergi. Idag kan vaccination mot björkpollen-, gräspollen- och kvalsterallergi ges i form av tabletter, som ska tas varje dag under tre års tid. För andra allergier eller vid flera behandlingskrävande allergier ges vaccinationen med sprutor.
– Under de första sju till fjorton veckorna tar man en spruta i veckan, för att efter det komma in ungefär varannan månad för ytterligare sprutor under tre eller fem års tid, beroende på vilken typ av allergi man behandlas för, säger Margrethe Sjule Sällvik.
Pollensäsongen påverkar jobb och skola
Allergivaccinationen försvagar den allergiska reaktionen hos den som drabbas av allergiska astma och kliande ögon samt rinnande näsa. För att få behandling ska man ha fått sin allergi bekräftad av vården genom tester och att allergimediciner inte hjälper.
– Många har redan börjat känna av sin allergi. Den här gruppen är ofta hemma från jobb och skola under pollensäsongen, och detta innebär många sjukdagar och en ökad risk att utveckla astma. Genom vaccinationen kan fler slippa att behöva hålla sig inomhus under pollensäsongen, minska symptom och medicinering samt förbättra livskvaliteten, säger Margrethe Sjule Sällvik.
Fler patienter kan tas emot
Allergivaccination ges på en handfull allergimottagningar i Region Skåne. På öron- näs- och halsmottagningen i Trelleborg utökar man nu kapaciteten för att kunna ta emot ännu fler som är i behov av allergen immunterapi.
– På vår mottagning behandlas den som är 16 år eller äldre, och har vardagliga problem under pollensäsong eller i kontakt med pälsdjur, bi, geting eller kvalster. Vi fördubblar nu antalet patienter vi kan ta emot, vilket innebär att vi kommer att kunna behandla upp till 60 patienter, säger Margrethe Sjule Sällvik.
Prata med din vårdcentral eller fyll i en ”egen vårdbegäran” på 1177.se för att komma i kontakt med en allergimottagning.
Här kan du läsa mer om behandlingen (1177.se)