Pressmeddelande -
När krig och kris skapar oro hos barn och unga
Som en följd av Rysslands invasion av Ukraina sprids mycket bilder och filmer från kriget i både nyhetsmedier och på sociala medier. Barn och unga ser och hör nu saker som kan skapa känslor av oro och otrygghet. Enligt Karin Jerre, psykolog vid Bup Första linjen i Lund är det bra att vuxna pratar med barn om vad som händer, om man gör det utifrån barnets mognad.
– De flesta barn i skolålder som kan läsa har på ett eller annat sätt fått information om kriget. Antingen via sociala medier, nyheter på tv eller för att de pratat om det i skolan. Därför är viktigt att höra med barnen vad de har för tankar. Vuxenvärlden har inte så stor kontroll över vilken information barnen får i dagens digitala samhälle, så det är extra viktigt att finnas där som ett bollplank, säger Karin Jerre.
Utgå från barnets funderingar
När man som vuxen pratar med barn är det bra att tänka på att anpassa informationen efter barnets ålder och vad barnet kan förstå. Därför kan man låta samtalet utgå från barnets egna tankar och funderingar.
– Det är bra att vara ärlig, men man behöver inte gå in på onödiga detaljer eller måla upp katastrofscenarion. Är man som vuxen själv väldigt orolig tenderar barn att smittas av det och själva bli oroliga. Därför är det bra om man också ser över sina egna reaktioner. Man behöver inte ljuga om egen oro, men barnet ska inte också behöva oroa sig över den vuxnes mående, så det är en balansgång, säger Karin Jerre.
Engagera dig i barnets medievanor
De flesta tonåringar får merparten av sin information via sociala medier, och därför kan det vara bra att prata om källkritik och hålla lite koll på vilken typ av konton som barnet eller ungdomen följer.
– Passa på att fråga vad barnet eller ungdomen tänker när ni ser nyheter på tv eller när en nyhetsbild passerar på bussens informationsskärm. Att diskutera och engagera sig kan vara ett sätt att motarbeta känslor av hopplöshet för vissa barn och ungdomar. Andra vill helst inte veta så mycket och fortsätta med livet som vanligt, och det är också okej. Verkar barnet eller ungdomen obrydd behöver man inte fråga vidare just då, säger Karin Jerre.
Hjälp finns att få
Det är normalt att känna oro när hemska saker händer i världen, men det är viktigt att samtidigt visa att livet här hemma fortsätter som vanligt. Fortsätta göra roliga saker tillsammans, och hålla sina vanliga rutiner. Om ditt barn eller din ungdom är så oroligt att hen inte kan sova, får sämre aptit, svårigheter i skolan eller på annat sätt verkar må dåligt så kan det vara dags att söka hjälp.
Orolig för kriget i Ukraina? (Bup i Region Skåne)
Barn och ungas oro och rädsla för kriget i Ukraina (1177.se)
Region Skånes arbete med anledning av kriget i Ukraina (skane.se)