Pressmeddelande -
Nästa kulturplan för Skåne
Hållbar samhällsutveckling med kultur som motor är en kulturpolitisk utgångspunkt i kulturnämndens förslag till regional kulturplan för Skåne 2016 – 2019 som regionfullmäktige behandlar den 24 november. Kulturnämnden pekar på kulturens kraft att föra människor samman och ge oss nya berättelser och vidga våra perspektiv så att vi kan lära oss mer om oss själva, varandra och livet.
Region Skånes kulturpolitik ska under 2016 – 2019 fortsatt bidra till att Skåne ska ha ett rikt konst- och kulturliv av hög kvalitet med både bredd och spets och att alla ska ha möjlighet att delta. Nio strategier och nio verksamhetsområden pekas ut för att förverkliga målen.
Beslutet om regional kulturplan för Skåne 2016 - 2019 innehöll mindre redaktionella justeringar. Beslutad kulturplan kommer att publiceras på Region Skånes webbplats när kulturnämndens protokoll är justerat.
Många tyckte till i arbetet med kulturplanen
Kulturnämnden har tagit emot 74 remissvar från kommunerna och kulturlivet på remissversionen av den regionala kulturplanen som beslutades i maj. Kulturplanen får många bifall. Kommunerna och kulturlivet har visat stort engagemang i hela processen med att ta fram nästa kulturplan. Förutom remissrundan har ett stort antal dialogmöten hållits under våren och försommaren. Denna breda förankring är viktig för det fortsatta utvecklingsarbetet.
Området fotografi är ett exempel på ett sakpolitiskt område som lyfts in i kulturplanen efter remissperioden. Ett annat exempel på att remissbehandlingen har påverkat skrivningarna i kulturplanen, är att spelplatserna och de lokala arrangörerna i kommunerna lyfts fram som viktiga för att invånarna i Skåne ska kunna ta del av ett brett och varierat utbud av scenkonst och musik. Ett tredje exempel rör filmområdet: kulturnämnden lyfter fram samverkan med den idéburna sektorn som betydelsefull i arbetet med att öka tillgängligheten och locka en större publik.
Många remissvar innehåller också konkreta förslag på hur de kulturpolitiska ambitionerna i planen kan förverkligas. Förslag som kulturnämnden tar med sig in i de årliga verksamhetsplanerings- och budgetprocesserna under planperioden när regionfullmäktige beslutat om kulturplanen. Kulturplanen kan liknas vid en programförklaring för perioden och är inte en resurssatt handlingsplan. De årliga verksamhetsplanerna och budgetarna kan liknas vid kulturplanens handlingsplaner.
Den regionala kulturplanen är ett underlag i dialogen med Statens kulturråd om de statliga kulturbidragen till regional kulturverksamhet. Kulturplanen ska vara Statens kulturråd tillhanda i november. Beslut om fördelningen av statliga medel inom ramen för kultursamverkansmodellen för planperiodens första år - 2016 - tas av styrelsen i Statens kulturråd i januari 2016.
Bakgrund
I den statliga förordningen (2010:2012) om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet finns bestämmelser i anslutning till lagen (2010:1919) om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet. I förordningen regleras även den kultursamverkansmodell som är en förutsättning för bidragsgivningen.
Region Skånes kulturnämnd vill stärka samverkan på bred front och inte bara utifrån hur de statliga medlen ska fördelas. Därför lyfter Region Skåne in hela det regionala kulturpolitiska uppdraget i kulturplanen; så att utvecklingsambitionerna, snarare än var pengarna kommer ifrån, är i fokus i kultursamverkansmodellen i Skåne.
Ung kraft – ny bidragsform för att stärka ungas inflytande och delaktighet
Att unga och unga vuxna upplever att det offentligt finansierade kulturlivet är tillgängligt och meningsskapande är betydelsefullt. De är en grupp vars kulturutövande och kreativa och innovativa kompetenser är viktigt att uppmärksamma, i hela Skåne. Målet med det nya kulturbidraget är att öka ungas delaktighet och inflytande i det offentligt stödda kulturlivet i Skåne.
Kulturaktörer kan söka bidrag för att projektanställa unga och unga vuxna och/eller för att samarbeta med en verksamhet med unga och unga vuxna (16-25 år). Unga och unga vuxna ska arbeta tillsammans med ordinarie personal och ledning för att identifiera utvecklingsmöjligheter och initiera projekt och utbud, såväl kort- som långsiktigt.
Handlingsplan rörlig bild
Region Skånes handlingsplan för området rörlig bild: film, digitala spel och transmedia är baserad på den strategi som Region Skånes kulturnämnd och regionala utvecklingsnämnd beslutade om våren 2015. Region Skånes kulturnämnd tog beslut om handlingsplanen den 1 oktober och regionala utvecklingsnämnden behandlar planen den 2 oktober.
Handlingsplanen utgår från de sex insatsområden som strategin pekade ut. De sex områdena är: Konstnärlig utveckling och kvalitet, Infrastruktur för produktion av film och rörlig bild, Internationalisering, Visning och spridning, Tillgänglighet, delaktighet och demokrati samt Barn och unga.
Region Skånes kulturnämnd fördelade sammanlagt 1,2 miljoner kronor som strategiska insatser till två verksamheter inom området rörlig bild i enlighet med handlingsplanen. Filmcentrum Syd får 500 000 kronor för att i samverkan med Författarcentrum Syd utveckla nya berättelser inom film och rörlig bild samt för fortbildning inom digital kultur. Folkets bio Malmö får 700 000 kronor för att fortsätta utvecklingen när det gäller att tillgängliggöra kvalitativt filmutbud i samverkan med de skånska kommunerna, samt för utveckling av den regionala rollen som kunskapsnod och bas för nätverk av arrangörer i hela Skåne.
Beslut och handlingar
Region Skånes kulturnämnd sammanträdde torsdagen den 1 oktober 2015. Dagordning och handlingar finns publicerade på Region Skånes webbplats: Kulturnämndens dagordning och handlingar. Ärendena beslutades i enlighet med ordförandens förslag till beslut med mindre redaktionella justeringar av kulturplanen. Protokollet justeras den 14 oktober.
Reservationer
Ärende 2: SD
Ärende 8: SD
Ärende 9: SD
För mer information och kommentarer
Kulturnämnden, tjänstgörande ordförande Yngve Petersson (MP) tfn 0705-15 80 38
Kultur Skåne – Region Skånes kulturförvaltning
Kulturchef Gitte Grönfeld Wille tfn 040 – 675 33 87
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har drygt 32 000 anställda och omsätter cirka 40 miljarder kronor (2014).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.
Kulturnämnden är Region Skånes facknämnd i kulturpolitiska frågor och verkar på uppdrag av regionfullmäktige. Kulturnämnden ska verka för att Skåne har ett rikt konst- och kulturliv av hög kvalitet med både bredd och spets som alla har möjlighet att ta del av.