Gå direkt till innehåll
Naloxonprojektet blir permanent

Pressmeddelande -

Naloxonprojektet blir permanent

Sveriges traditionellt sett restriktiva narkotikapolitik gjorde länge läkemedlet naloxon omstritt. Region Skåne var först i landet med att göra det tillgängligt i stor samordnad omfattning. En ny studie visar nu att naloxonprojektet i Skåne har fungerat och projektet är sedan årsskiftet en permanent del av Region Skånes skademinimerande insatser.

– Studien är ett väldigt tydligt kvitto på att det här läkemedlet når ut till dem som behöver det, och att systemet vi byggt upp här i Skåne fungerar, säger Katja Troberg, samordnare för Region Skånes naloxonprogram och medförfattare till studien.

Naloxonprojektet har genomförts på drygt 30 platser runt om i Skåne. Sedan 2018 har man utbildat och tillgängliggjort naloxon för över 2000 personer som riskerar att överdosera olika typer av opioider, som morfin, heroin, fentanyl, tramadol eller metadon.

Naloxon kan rädda liv

Läkemedlet naloxon är ett motgift mot opioider som via nässpray ges till personer som överdoserat. Fram till årsskiftet har läkemedlet använts för att reversera opioid överdoser vid minst 600 tillfällen.

– Vår studie visar att tillgängligheten till naloxon ökar medvetenheten om överdoser hos personer i riskgruppen. Vilket i sin tur ökar försiktigheten och minskar dödligheten, säger Pernilla Isendahl, även hon samordnare för Naloxonprogrammet Region Skåne och medförfattare till studien.

Sverige på tragisk förstaplats

Enligt en rapport från EU:s drogbyrå (EMCDDA) hösten 2020 så hade Sverige den högsta narkotikadödligheten i Europa, fyra gånger högre än genomsnittet i EU.

– Sverige har tradition av repressivt förhållningssätt till illegal substansanvändning där man försökt få bort allt narkotikabruk i samhället. Det är ingen realistisk målsättning, istället måste vi stötta personer på bästa sätt utifrån individens behov och förutsättningar, här och nu. När någon slutar andas måste vi rädda livet först, sen kan vi stötta människan vidare mot högre livskvalitet och bättre hälsa, säger Pernilla Isendahl.

Sverige går emot WHO:s rekommendation

Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att alla som riskerar att bevittna överdoser ska få tillgång till naloxon. I Sverige får naloxon bara skrivas ut till personer som själva riskerar att drabbas av överdos

– Det är lite som att ha en hjärtstartare hängande på väggen som bara får användas av personen som drabbas av hjärtstilleståndet. Vi hade kunnat rädda fler liv om poliser, väktare och närstående också hade kunnat ha tillgång till det här läkemedlet, säger Katja Troberg.

Ämnen

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Relaterat innehåll

Naloxon har minskat narkotikadödligheten i Skåne

Naloxon har minskat narkotikadödligheten i Skåne

För drygt fem år sedan började Region Skåne dela ut motgiftet naloxon för att förhindra död i narkotikaöverdos. Sedan dess har narkotikadödligheten i Skåne minskat signifikant. Det visar den första vetenskapliga artikeln som nu publiceras om projektet.

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden