Gå direkt till innehåll
Ny analys om klagomål på anteckningar i patientjournalen

Pressmeddelande -

Ny analys om klagomål på anteckningar i patientjournalen

I en analys av klagomål som handlar om dokumentation och sekretess berättar patienter om uteblivna eller försenade journalanteckningar som fått negativa konsekvenser för dem. Klagomålen handlar också om anteckningar som patienterna upplever som felaktiga eller rentav kränkande.

Urvalet i Patientnämnden Skånes senaste analys består av 316 klagomål i kategorin dokumentation och sekretess som inkommit under perioden 1 augusti 2023 till och med 1 augusti 2024. De allra flesta klagomålen i urvalet handlar om klagomål relaterade till patientjournalen.

Det finns patienter som uppger att de känner att gamla journalanteckningar ”förföljer” dem trots att de är felaktiga eller inte längre aktuella. Det förekommer också att journalanteckningar haft negativ påverkan för patienten i kontakt med andra vårdenheter eller myndigheter, säger Jonas Duveborn förvaltningschef för Patientnämnden Skåne.

Några patienter har efter samtal med psykolog eller kurator, där de uppfattat att de haft ett förtroligt samtal, blivit upprörda över de detaljerade journalanteckningarna som de uppfattar som kränkande. Psykologen Johannes Malm som arbetar övergripande som strateg inom primärvården i Region Skåne med inriktning psykisk hälsa säger att man har skyldighet att journalföra det som är relevant för bedömningen, den fortsatta behandlingen och planeringen för denna.

-Jag tycker att det är jättesvårt att uttala mig om varför den här typen av klagomål har uppstått. Men om jag ska tillåta mig att spekulera kring orsaker tror jag att det kan finnas ett arbete att göra för att korta ner journalanteckningar och fokusera på det som är relevant. Det finns olika kultur och kunskap kring hur man skriver journal. Jag tror att en del uppfattar att det mer handlar om en slags minnesanteckning och att allt som sagts ska finnas med, säger Johannes Malm.

Klagomålen om bruten sekretess/dataintrång handlar om att vårdpersonal tagit del av eller delat med sig av sekretessbelagda uppgifter på olika sätt. I några fall handlar det om lokalers fysiska utformning som gör att vårdpersonal och patienter behöver dela med sig av sekretessbelagd information trots att andra hör. I några fall har patienter uppmärksammat att sekretessbelagd information skickats till fel adress, och det finns berättelser om att vårdpersonal talat med närstående utan patientens samtycke.

Det är allt fler patienter som väljer att ta del av journalen via 1177.se. Antalet patienter som väljer att spärra hela eller delar av journalen ökar också, även om de fortfarande är relativt få i relation till befolkningen i Skåne.

Det var inte så det var - Region Skåne (skane.se)

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden