Pressmeddelande -
Ny prostatabehandling testas i Helsingborg
Under våren 2023 testar urologimottagningen i Helsingborg en ny teknik för operation vid godartad prostataförstoring. Operationen sker under lokalbedövning och patienten kan gå hem redan samma dag.
Standardoperationen vid godartad prostataförstoring sker i dag i operationssal och patienten behöver oftast vårdas inneliggande i två dygn.
– Den nya behandlingen kan ges under ett halvtimmesbesök på mottagningen, med hjälp av lokalbedövning. Varken operationssal, operationspersonal eller inneliggande vård behövs, säger Gustaf Starlander, urolog vid Helsingborgs lasarett.
Under hösten och våren testar man i Helsingborg en nyutvecklad teknik för prostataoperationer. Liksom vid dagens standardbehandling görs ingreppet via urinröret. Men i stället för att mekaniskt hyvla ner prostatavävnaden, behandlas den här med het vattenånga. Ångan värmer upp vävnaden upp så att prostatacellerna dör. De döda cellerna resorberas sedan av kroppen.
– Med dagens standardbehandling hinner vi i snitt med två patienter på en operationsdag. Men med den nya tekniken bör vi kunna behandla upp till fem patienter under en förmiddag. Genom att fler behandlas minskar väntetiden för behandling mot godartad prostataförstoring. Samtidigt skapar det utrymme för andra operationer, säger Gustaf Starlander.
70 procent av alla män drabbas
Med stigande ålder växer prostatan och upp mot 70 procent av alla män drabbas av besvär som med tiden tilltar då prostatan klämmer ihop urinröret och gör att det blir svårare att kissa. Socialstyrelsen uppskattar att cirka 400 000 män i Sverige lider av sina vattenkastningsbesvär. Många klarar sig med livsstilsåtgärder och medicinering, men omkring 80 000 har svåra besvär.
– Även om godartad prostataförstoring inte i sig är dödlig finns risk för svåra följder där ovanliga komplikationer kan vara komplett urinstopp med efterföljande njurskada och ökad risk för urinvägsinfektioner och blodförgiftning. Dessutom kan det över tid leda till att urinblåsan tar skada, vilket kan medföra ett livslångt behov av urinkateter, säger Gustaf Starlander.
Den nuvarande standardbehandlingen, ”prostatahyvling” är en mycket framgångsrik operation och de flesta som opereras blir helt bra. Dock är det ett resurskrävande ingrepp där det krävs inneliggande vård samt utrymme i en fullutrustad operationssal.
– Utifrån tillgång till vårdplatser och operationsutrymme måste vi ge företräde åt operationer med högre medicinsk prioritet, till exempel canceroperationer. Det innebär att den med godartad prostataförstoring kan få vänta på behandling. Med den nya tekniken finns nu goda möjligheter att få positiva effekter på tillgängligheten till operation, vilket i sin tur ger öppnar för mer tillgänglighet även för andra patientgrupper.
Den nya behandlingsformen har under hösten även börjat användas vid Centralsjukhuset Kristianstad.