Pressmeddelande -
Ny rapport: Stora kostnader vid oljeolycka utanför Skånes kust
En fartygsolycka utanför den skånska kusten med efterföljande oljeutsläpp skulle kosta samhället nära två miljarder kronor. Det visar en ny rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet. Samtidigt är beredskapen i kustkommunerna för att hantera oljeutsläpp oroväckande låg.
Rapporten utgår från ett scenario med en fartygsolycka utanför den skånska kusten där 10 000 ton olja läcker ut och driver in mot land. Av de nära två miljarder kronor som oljeutsläppet beräknas kosta samhället utgör själva saneringen en relativt liten del. Näringslivet skulle få ta de största konsekvenserna i form av inkomstbortfall från exempelvis turist- och fiskenäring. I exemplet i rapporten beräknas värdet för turistnäringen i det drabbade området minska med 25-50 procent.
I rapporten görs även en analys av övriga kostnader som ofta kan vara svåra att värdera ekonomiskt, såsom att en oljolycka kan försämra rekreationsmöjligheter i det drabbade området.
– I det scenariot och de beräkningar som vi låtit IVL genomföra ser vi vilka enorma kostnader som kan uppkomma för det skånska samhället vid en större oljeolycka till havs – vi talar om storleksordningen två miljarder, som då inkluderar reningen av stränder, förluster för näringarna samt kostnader där prislappen inte syns direkt, såsom attraktionskraften för människor, värdet av rekreation, fritidsaktiviteter och naturupplevelser som kan försvinna för långa perioder, säger Peter Askman, miljöstrateg på Region Skåne.
– Även om siffrorna bygger på en del uppskattningar, så visar den här rapporten att kommuner och stat men framför allt även sjöfarten själv behöver satsa mer på bättre beredskap och förebyggande åtgärder, fortsätter Peter Askman.
En studie gjord av EU-projektet Baltic Master II som presenterades i december visar att fler än hälften av de svenska kustkommunerna helt eller delvis saknar en beredskapsplan för att hantera en oljeolycka utanför den egna kusten. Långt fler har aldrig ens genomfört förebyggande övningar.
– Oroande är även att dagens internationella system inte innehåller någon form av kompensation för kostnader som inte kan hanteras på marknaden, till exempel förlusten av rekreationsvärdet, menar Peter Askman.
Östersjön är ett av världens mest trafikerade vatten och fartygstrafiken ökar kraftigt gällande både oljetransporter och vanliga fraktfartyg. Samtidigt har Östersjön ett unikt maritimt ekosystem som är mycket känsligt för föroreningar. Kommunerna har det yttersta ansvaret på land för förebyggande arbete inför eventuella oljeolyckor till havs och för saneringsarbetet när en olycka väl är ett faktum.
Rapporten har tagits fram av IVL Svenska Miljöinstitutet på uppdrag av Region Skåne, Region Blekinge och EU-projektet Baltic Master II. Rapporten finns att läsa i sin helhet på www.balticmaster.org.
Baltic Master II är ett samverkansprojekt mellan nio olika länder i Östersjöområdet med målsättningen att förbättra förberedelserna på land för ett eventuellt oljeutsläpp och att motverka nedsmutsning från fartyg.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Peter Askman, miljöstrateg, Region Skåne
Telefon: 044-309 32 93
E-post: peter.askman@skane.se
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvård, utveckling av näringsliv, turism och event, kultur och kommunikationer. Region Skåne har ca 32 000 anställda och omsätter ca 33 miljarder SEK (2010). Regionfullmäktige är högsta beslutande organ och väljs av invånarna i Skåne.