Pressmeddelande -
Nyheter i korthet från regionala utvecklingsnämndens sammanträde den 18 mars
Skånsk kraftsamling för inkludering på arbetsmarknaden
Regionala utvecklingsnämnden föreslog regionstyrelsen att avsätta 4 miljoner kronor till skånsk kraftsamling för inkludering på arbetsmarknaden. Region Skåne har av staten tilldelats 182 miljoner kronor med anledning av den ökande flyktingströmmen till Skåne. Vissa av dessa medel är tänkta att användas utifrån ett utvecklingsperspektiv för att ta tillvara på kompetensen som de nyanlända besitter. En kompetens som rätt använd kommer öka utvecklingen och skapa tillväxt i Skåne.
- Detta är den största arbetsmarknadssatsningen som Region Skåne någonsin drivit, säger Thomas Hansson (MP), ordförande i regionala utvecklingsnämnden. Vår ambition är att 3 000 nyanlända invandrare ska få jobb runt om i Skåne genom satsningen. Detta stärker individerna och kommer att berika den skånska arbetsmarknaden. Alla ska få vara med och bygga Skåne starkt.
Upplägget bygger på att tillsammans med Arbetsförmedlingen ta fram färdiga paket som riktas till arbetsgivare och som löser både en utmaning för arbetsgivaren som för individen som står utanför. Det kan appliceras på flera områden såsom skolor, sjukvård, vård och omsorg och den kommunala flygtingmottagningsorganisationen.
Nästa steg i arbetet är att utveckla detta upplägg tillsammans med relevanta arbetstagarorganisationer och med några kommuner som kan verifiera behovet. Ett antal paketlösningar tas fram som sedan Region Skåne och Arbetsförmedlingen kan erbjuda relevanta aktörer.
OECD-analys för Oslo-Västkusten-Öresundsregionen
Region Skåne ingår i samarbetsorganisationen Den Skandinaviska Arenan (DSA), som omfattar kommuner och regioner från Oslo, via den svenska västkusten och Skåne, till Själland. Samarbetet verkar för bättre infrastruktur, starkare hållbar tillväxt, en bättre sammanhållen arbetsmarknadsregion och hållbara transportlösningar för gods och människor.
Regionala utvecklingsnämnden beslutade att medfinansiera en OECD-studie, en så kallad Territorial Review, för det geografiska området med 3 miljoner kronor under åren 2016-2017. Studien ska utmynna i fyra rapporter; en större för hela DSA-geografin och tre delrapporter för Öresundsregionen, Västsverige samt den norska delen av Den Skandinaviska Arenan.
- Utvecklingsarbetet i gränsregionerna mellan Sverige, Danmark och Norge är både spännande och mycket viktigt. Resultatet från den här OECD-analysen kan ge oss verktygen att stärka det utvecklingsarbetet avsevärt, samt bidra till att öka den regionala konkurrenskraften, social inkludering och hållbar utveckling i området för Den Skandinaviska Arenan, säger Ilmar Reepalu (S), vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden.
OECD:s Territorial Review-studier tar sin grund i följande teman:
- Analys av socioekonomiska trender, tillväxtmöjligheter och outnyttjade möjligheter
- Policies och strategier för att öka regional konkurrenskraft, social inkludering och hållbar utveckling.
- Governance – utforska hur resultatet av policies kan förbättras genom mer effektiv styrning.
Överenskommelse om utveckling och förvaltning av Skåneleden
Regionala utvecklingsnämnden godkände ett förslag till ny överenskommelse om drift och underhåll av Skåneleden mellan Region Skåne och Stiftelsen Skånska landskap. Förslaget tydliggör vem som har huvudansvaret för olika insatser, som marknadsföring av Skåneleden. Vissa punkter har ändrats i takt med modernisering, exempelvis till exempel hantering av skötselpärm som ersatts med ett digitalt alternativ.
- Den nya överenskommelsen möjliggör en ordentlig kvalitetshöjning av Skåneleden, säger Pontus Lindberg (M), andre vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden. Region Skåne anser att det behövs och vill ge Stiftelsen Skånska Landskap möjlighet att kunna erbjuda utbildning för alla som arbetar praktiskt med leden.
Överenskommelsen är treårig för att gå hand i hand med den av regionala utvecklingsnämnden tidigare beslutade Åtgärdsplanen 2016-2018 gällande Skåneledens långsiktiga utveckling mot hållbar exportmogen led av internationell standard.
För mer information, kontakta
Thomas Hansson (MP) Ordförande i regionala utvecklingsnämnden
Telefon: 072-599 95 70
Ilmar Reepalu (S) Vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden
Telefon: 0705-14 02 91
Pontus Lindberg (M) Regionråd och andre vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden
Telefon: 0768-89 01 16
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har drygt 32 000 anställda och omsätter cirka 40 miljarder kronor (2014).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.