Gå direkt till innehåll
Havandeskapsförgiftning innebär en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar senare i livet, säger Stefan Hansson.
Havandeskapsförgiftning innebär en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar senare i livet, säger Stefan Hansson.

Pressmeddelande -

Nytt läkemedel mot havandeskapsförgiftning testas

Ett kroppseget protein kan vara lösningen på havandeskapsförgiftning, en sjukdom som gör att ett stort antal gravida kvinnor och deras barn årligen dör. Ämnet kallat A1M, har vid flera olika försök visat sig stoppa den process som ger havandeskapsförgiftning. Nästa steg är kliniska tester som planeras redan 2018.

Stefan Hansson, professor och överläkare på Lunds universitet/ kvinnokliniken SUS, har i 18 år arbetat för att hitta gåtans lösning tillsammans med sin och professor Bo Åkerströms forskningsgrupp. Preeklampsi eller havandeskapsförgiftning har hittills varit något av en medicinsk gåta. Bland kännetecknen märks bland annat generell svullnad, höga stresshormonnivåer, högt blodtryck och äggvita i urinen. Utan behandling riskerar kvinnan, och därmed också barnet, att dö.

– Hos kvinnor med havandeskapsförgiftning har forskargruppen kunnat visa att det förekommer en ökad mängd fritt fosterhemoglobin i moderkakan vilket är oerhört giftigt och skapar omfattande vävnadsskador i form av oxidativ stress och inflammation. När det läcker ut i mammans blodbana så skadas hennes organ, framförallt kärlväggar och njurar, säger Stefan Hansson.

Havandeskapsförgiftning innebär en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar senare i livet.

A1M fungerar som kroppens eget försvar mot hemoglobinet och fria syreradikaler och har varit framgångsrikt i olika modeller som man studerat. Nu går man vidare med kliniska tester, Fas I och II, med början 2018.

– Genom att mäta halten av fritt hemoglobin i blodbanorna hos gravida kvinnor kan vi tidigare diagnostisera sjukdomen och med A1M hoppas vi kunna behandla sjukdomen. Idag saknas farmakologisk behandling, enda sättet att avbryta sjukdomsförloppet är genom att förlösa kvinnan, säger Stefan Hansson.

För ytterligare information kontakta:

Stefan Hansson, professor och överläkare vid SUS och Lunds universitet 070-602 44 76

Bo Åkerström, professor vid Lunds universitet 046-222 85 78.

Anna-Lena Boive, pressansvarig SUS 072 705 75 84

.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har drygt 33 500 anställda och omsätter cirka 41,8 miljarder kronor (2015). Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden