Pressmeddelande -
Omkring 150 patienter kommer att flyttas inför strejken
Skånes universitetssjukhus påbörjar under torsdagen en flytt av inlagda patienter inför att en strejk bryter ut på tisdag. Intensiva och komplexa förberedelser pågår nu i hela Region Skåne, för att kunna möta konsekvenserna av Vårdförbundets strejk.
Redan under torsdagen börjar patienter flyttas från Skånes universitetssjukhus till andra sjukhus. Totalt beräknas omkring 150 inlagda patienter behöva flyttas inför tisdagen, då Vårdförbundets strejk inleds klockan 11.00. Detta görs för att nödvändig vård ska kunna fortsätta ges, även under pågående stridsåtgärder och för att Skånes universitetssjukhus ska kunna prioritera de mest allvarligt sjuka patienterna. Åtgärden är nödvändig, då ett 30-tal verksamheter på Skånes universitetssjukhus kommer stå utan tillräcklig bemanning vid en strejk.
Genomförs säkert
– Det här är en flytt av patienter, som vi ur ett vårdperspektiv normalt sett inte skulle ha genomfört. Men vi står inför en situation där vi inte har något annat val, med tanke på den förestående strejken. Det innebär alltid risker för patienterna, men vi kommer att se till att alla transporter genomförs på ett så säkert och bra sätt som möjligt. För att minimera riskerna görs noggranna medicinska bedömningar och avvägningar av varje patients behov och förutsättningar, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.
Möta invånarnas behov
Även patienter som söker akut vård på Skånes universitetssjukhus efter att strejken har brutit ut kommer att påverkas. I nuläget bedöms att ungefär 25 personer som är akut sjuka dagligen kommer att behöva förflyttas till andra sjukhus i Skåne vid en strejk. Då detta inte görs normalt sett i Region Skåne, kommer transportkapaciteten öka under nästa vecka.
Flytt av patienter görs alltid till sjukhus där det finns kompetens inom den vårdspecialitet som individen behöver.
– Både regionens övriga sjukhus och andra vårdverksamheter bidrar för att hantera strejken, vilket förstås påverkar deras ordinarie verksamhet. Vi arbetar med gemensamma krafter för att möta invånarnas behov av vård på bästa möjliga sätt, säger Pia Lundbom.
När det gäller själva transporterna kommer dessa att genomföras med ambulans samt med hjälp av Skånetrafikens servicefordon. Val av transportmedel görs utefter vilket vårdbehov varje patient för tillfället har.