Pressmeddelande -
Operationer direkt på mottagningen kortar köer inom ortopedin i Helsingborg
Varje år genomförs 750 operationer på ortopedimottagningen på Helsingborgs lasarett. Genom att vissa ingrepp görs direkt på mottagningen minskar väntetiderna – samtidigt som operationsavdelningen får möjlighet att korta köerna för mer komplicerade ingrepp.
– Många blir förvånade över hur snabbt de får en operationstid, säger Anne Palmgren, operationssjuksköterska på mottagningen.
Långa köer och ett stort inflöde av remisser till ortopedmottagningen ligger bakom det nya arbetssättet, där man som patient i vissa fall får tid för både bedömning och operation vid samma tillfälle. Något som både ger snabbare behandling och kortar väntetiderna för enklare operationer.
– Vi försöker alltid utveckla våra arbetssätt, både inom dagkirurgin och vad som är möjligt att göra i lokalbedövning på mottagningen. Främst handlar det om enklare ingrepp i händer och fötter där vi inte förväntar oss några stora överraskningar, till exempel karpaltunnelsyndrom, triggerfinger eller hallux valgus säger Malin Zimmerman, specialistläkare inom ortopedi på Helsingborgs lasarett.
En viktig förutsättning för mottagningsoperationerna är ett väl utvecklat samarbete med primärvården – då det är vårdcentralerna som skriver de allra flesta av remisserna.
– Med bra bedömning från primärvården och att patienten uttryckt att de vill opereras, slipper hen först vänta på ett vanligt besök hos oss utan kan kallas direkt till mottagningsoperation inom 4–6 veckor. Det är så klart bättre för patienten och frigör dessutom runt 250 mottagningsbesök varje år, säger Janet Rådenfjord, undersköterska på ortopedimottagningen.
Hela verksamheten kring mottagningsoperationerna sköts av en operationssjuksköterska och en undersköterska. Tillsammans med ortopedläkarna utför de mellan fem och sju operationer varje dag.
– Att vi jobbar i samma team hela tiden och att vi känner våra läkare som utför operationerna, gör att det blir ett väldigt smidigt och effektivt flöde, säger Anne Palmgren, operationssjuksköterska på mottagningen.
Det är Janet och Anne som har all kontakt med patienterna inför operation, och som sedan träffar dem när de kommer till mottagningen.
– Vi har hela tiden en dialog med patienten. Vi kommer nära patienten från början, vilket vi upplever gör dem lugnare när de väl är här. Det är jätteviktigt att de känner sig trygga och går härifrån med en bra känsla, säger Janet Rådenfjord.