Gå direkt till innehåll
Andrea Borgström, verksamhetschef för gynekologi och obstetrik och Ulrika Klemets, läkare på Gynekologimottagning Kristianstad.
Andrea Borgström, verksamhetschef för gynekologi och obstetrik och Ulrika Klemets, läkare på Gynekologimottagning Kristianstad.

Pressmeddelande -

Operationer på gynmottagningen ger kortare köer

Om ett ingrepp inte bedöms vara akut kan väntan på operationstid bli lång. För att korta köerna har gynekologimottagningen på Centralsjukhuset Kristianstad byggt om ett undersökningsrum till operationssal. Sedan september görs enklare ingrepp, som framfallsoperationer på mottagningen.

– Det här är inget nytt och har gjorts på flera håll i Sverige. Men på CSK är gynmottagningen först ut, säger Ulrika Klemets, läkare på Gynekologimottagning Kristianstad.

Avlasta operationsavdelningen och korta köerna
Bakgrunden till satsningen är att köerna till operation byggts upp till följd av pandemin. Många medarbetare från operation och anestesi fick då bemanna det så kallade covid-IVA. Flera av gyn-verksamhetens patientgrupper fick stå tillbaka, då icke akuta operationer periodvis ställdes in.
– Även om tillståndet inte är elakartat eller farligt innebär väntan stora konsekvenser och lidande för den enskilda kvinnan, säger Ulrika Klemets.

På vägen mot att börja operera på gynmottagningen har man hela tiden haft ett nära samarbete med anestesi- och operationsverksamheterna. Förutom att kunna erbjuda gyn-patienterna vård, har målsättningen varit att kunna avlasta såväl operationssalar som operations- och anestesipersonal.
– Nu bidrar vi till att fria salarna på operationsavdelningen för de patienter som verkligen måste opereras där, till exempel canceroperationer, säger Ulrika Klemets.

Spännande med ny kompetens
Dock är inte alla patienter eller patientgrupper lämpliga för operation på mottagningen. Det finns vissa begränsningar kring narkos och därför görs en första bedömning av narkosläkare.
– Men det finns ändå tillräckligt många patienter för att vi ska kunna operera några gånger i månaden, säger Ulrika Klemets.

För medarbetarna på mottagningen innebär förändringen nya arbetssätt och behov av kompetensutveckling, framför allt inom narkos. På operationerna är alltid en anestesisjuksköterska med.

– Det finns ett stort driv och engagemang bland medarbetarna, vilket gjort att omställningen gått snabbt. De tycker att det är roligt och spännande med ny kunskap, säger Ulrika Klemets.

Avdramatiserad situation för patienten
Det finns alltså många vinster med det nya arbetssättet, men vad säger patienterna?
– Patienterna som vi opererat är väldigt nöjda. De upplever ökad trygghet i att komma till oss i en sedan tidigare bekant miljö med bekanta ansikten, säger Ulrika Klemets.

Även om det kostar att bygga om lokaler och kompetensutveckla finns det ekonomiska vinster med omställningen, eftersom man inte behöver utnyttja de dyrare operationsresurserna.

– Ambitionen framöver är att även kunna operera urininkontinens på mottagningen. Största målsättningen är att snabbare kunna hjälpa vissa utsatta grupper, säger Ulrika Klemets.

Ämnen

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden