Gå direkt till innehåll
Organdonatorer hedras med ljuständning

Pressmeddelande -

Organdonatorer hedras med ljuständning

För att uppmärksamma Södra sjukvårdsregionen 28 organdonatorer tänds nu lika många marschaller utanför sjukhusen. Även på Gustav Adolfs torg i Malmö tänds ljus under onsdagen.  

47 njurar, 29 hjärtan, elva lungor och två bukspottskörtlar. Så många organtransplantationer har hittills genomförts i Södra sjukvårdsregionen under 2023. Skånes universitetssjukhus är ett av två svenska sjukhus som genomför hjärttransplantationer. Hittills i år har 57 procent av alla transplantationer av hjärtan i landet genomförts på transplantations- och hjärtavdelningen i Lund.   

Organbrist trots donationsvilja  

En person som tagit ställning att donera sina organ kan rädda livet på åtta andra. Men det råder stor brist på organ och vävnader för transplantation i Sverige. Många patienter väntar på en transplantation och köerna växer.
I Sverige är donationsviljan bland invånarna hög, cirka 80 procent är positiva till att donera sina organ enligt siffror från Socialstyrelsen. Trots det är det färre än 20 procent som anmält sig till donationsregistret vilket innebär att efterfrågan är stor. Bara i Skåne väntade i april i år 14 personer på ett nytt hjärta och första oktober väntade totalt 710 svenskar på nytt organ. Under året har 73 personer tagits bort från väntelistan för att de avlidit eller hunnit bli för sjuka för att klara en transplantation.

Mycket som ska klaffa  

Transplantationsenheten på Skånes universitetssjukhus ingår i både ett nationellt och skandinaviskt samarbetsnätverk för organdonation. Det kan innebära att en lever som donerats i Skåne och matchar en patients blodgrupp i Estland behöver transporteras med snäva tidsramar. 

–  Det är många medicinska saker som spelar roll. Vi har kanske inte har någon hos oss som har den aktuella blodgruppen eller antikroppar som passar donatorns. Därför kan någon som bara stått i kö i några månader ibland få operation snabbare än de som väntat längre, säger Anette Ekberg som är transplantationskoordinator på enheten njur- och pankreastransplantation sekretariat vid Skånes universitetssjukhus.  

Även frågan om att donera organ har blivit mer naturlig jämfört med tidigare finns det mycket att vinna på att våga prata om den. 

 –  Spara våndan för våra anhöriga och tala tidigt om för närstående om du är för eller emot donation. Donation innebär att en eller flera medmänniskor får möjlighet att leva vidare med bättre livskvalité. Ofta blir det en tröst i förlusten, säger Ulrika Peetz Hansson, regionalt donationsansvarig sjuksköterska, för Södra sjukvårdsregionen 

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden