Pressmeddelande -
Pilotprojekt får kreatörer och företags vägar att korsas
Världen liksom södra Sverige står inför stora förändringar inom globalisering, automatisering, klimatförändringar och digitalisering. Dessa förändringar påverkar i sin tur sysselsättning, affärsmodeller, ekonomi och samhället i stort.
– Vi är övertygade om att det förhållningssätt och de metoder som används inom konstnärligt skapande och de kulturella och kreativa näringarna kan bidra med innovationskraft som kan möta dagens och framtidens utmaningar, säger Jenny Kornmacher, utvecklare kulturella och kreativa näringar på Region Skånes kulturförvaltning.
Skåne och Blekinge behöver rustas för att snabbt och effektivt kunna ställa om och ligga i framkant när omvärlden och marknaden förändras i allt snabbare takt. Detta är utgångspunkten för projektet Cross Innovation Lab som de två regionerna driver tillsammans med finansiering av Europeiska unionen och Regionala utvecklingsfonden.
– Det handlar om såväl specifika utmaningar eller problem inom enskilda företag, som större utmaningar på en övergripande samhällsnivå. Utifrån det här första pilotprojekt hoppas vi att modellen ska kunna etableras och utvecklas i ett större format i framtiden, säger Jenny Kornmacher.
Cross Innovation Lab är en modell som har utvecklats och testats i Hamburg. Under hösten testas modellen i Sydsverige i en första pilotomgång med tre företag och sex kreatörer. Varje deltagande företag har parats ihop med två konstnärer/kreatörer som ska hjälpa dem med en utmaning inför framtiden.
– Efter det första mötet med kreatörerna förstod jag att de hade oerhört mycket mer att bidra med. De har ett helt annat sätt att tänka när det gäller hela vårt förhållningssätt till vår omvärld, vilket tilltal vi har och vårt målgruppsarbete, säger Ingemar Andréasson från Bjärnums Stålprodukter, ett av de deltagande företagen
Kreatörer som drivs av lust att prova något nytt
De deltagande konstnärerna och kreatörerna representerar olika konstformer, kreativa uttryck och bakgrunder, allt från danskonst, film och animation, scenkonst, industri- och produktdesign till teater och modedesign. Gemensamt är att de alla drivs av en nyfikenhet och lust att prova något nytt och får möjlighet att testa tankar och idéer i helt nya sammanhang.
– Jag tror inte att någon av oss riktigt visste vad vi gett oss in på. Varken kreatörerna eller de företag som behövde hjälp. Men vi har mötts av helt rätt inställning för att vara med i en innovationsprocess. Det gäller att röra runt i dammet rejält innan man landar i något, säger Niklas Madsen, produkt- och industridesigner, som kopplats ihop med Bjärnums Stålprodukter.
Cross Innovation Lab genomförs som ett pilotprojekt i Skåne och Blekinge under hösten. Projektet avslutas den 22 november med ett gemensamt möte där deltagarna ska presentera resultatet av sina innovationsprocesser. Förhoppningen är att samarbetet mellan de deltagande företagen och kreatörerna ska ha bidragit till ett ömsesidigt lärande för alla parter och att några av idéerna som genererats kan implementeras i de olika verksamheterna.