Pressmeddelande -
Positiva effekter av smärtbehandling och KBT hos patienter med smärta och psykisk ohälsa visar ny studie
Patienter som har smärta och psykisk ohälsa mår bättre efter att ha fått rehabilitering med smärtbehandling och kognitiv beteendeterapi (KBT). Det visar en ny omfattande sammanställning av Region Skåne om effekterna av den nationella rehabiliteringsgarantin som infördes 2009.
I sammanställningen har 3.000 skånska patienter med smärta och psykisk ohälsa fått utvärdera behandlingarna som skett hos både privata och offentliga vårdgivare. Resultatet visar att patienterna mår bättre ur flera aspekter efter att de har genomgått rehabilitering med sk multimodal smärtbehandling och KBT.
-Vi har sett att rehabiliteringen har gett patienterna bättre livskvalitet och dessutom förändrat deras syn på sin egen arbetsförmåga, säger Anja Nyberg som är projektledare för Region Skånes arbete med rehabiliteringsgarantin.
2009 infördes den nationella rehabiliteringsgarantin eftersom långvarig smärta och psykisk ohälsa stod för mer än hälften av alla sjukskrivningar. I ett försök att stoppa utvecklingen fick landstingen/regionerna 125 miljoner kr/år mellan 2009 och 2011 för att använda till sina lokala rehabiliteringsarbeten.
I Region Skåne har sedan 2009 över 10.000 patienter med smärta och psykisk ohälsa fått rehabilitering enligt den skånska modellen; ett hälsoval med både ackrediterings- och uppföljningssystem. Det innebär att det idag finns fler vårdgivare att välja mellan, väntetiderna har kortats ner från år till månader och patientavgifterna omfattas av högkostnadsskyddet.
-Det är oerhört positivt att Region Skåne på så här kort tid har lyckats få ett helt nytt tankesätt då det gäller rehabilitering för patienter med smärta och psykisk ohälsa. Nu är det patienten själv som väljer var de vill bli behandlad, säger Carl-Johan Sonesson (M) som är ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.
För mer information kontakta
Anja Nyberg, projektledare Rehabiliteringsgarantin i Region Skåne, 040-675 31 40
Ulf Hallgårde, läkare Rehabiliteringsgarantin i Region Skåne, 040-675 31 39
Carl-Johan Sonesson (M), ordf Hälso- och sjukvårdsnämnden, 0705-08 32 33
Gilbert Tribo (FP), ordf Närsjukvårdsberedningen, 0768-87 03 07
För att komma i kontakt med patienter som har deltagit i rehabiliteringsarbetet i Region Skåne går det bra att kontakta projektledare Anja Nyberg för vidare hjälp.
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvård, utveckling av näringsliv, turism och event, kultur och kommunikationer. Region Skåne har ca 32 000 anställda och omsätter ca 33 miljarder SEK (2010). Regionfullmäktige är högsta beslutande organ och väljs av invånarna i Skåne.