Pressmeddelande -
Pressbulletin om covid-19: 17 april
Hemmasittande kan öka risk för beroende
För den som kämpar med beroende och missbruk kan covid 19-krisens ökade hemmasittande vara ett problem. Det säger Anders Håkansson, professor i spelberoende vid Lunds universitet och överläkare vid Region Skånes beroendecentrum i Malmö.
– Rutin och struktur i vardagen är viktigt för den som har beroendeproblem. Därför innebär den här situationen en ökad risk för den som har problem med alkohol- eller spelberoende, säger han.
Att arbeta hemifrån innebär för många att gränserna mellan vardag och helg suddas ut. När man inte ska stiga upp och gå till jobbet kan nästa morgon kan det vara frestande att ta sig ett glas även en vardagskväll, något man kanske inte hade gjort annars. Det ökar risken för att hamna i ett skadligt bruk av alkohol.
Men han ser också stora risker för den som är i farozonen för ett spelberoende. När sporthändelser ställs in och det inte längre är möjligt att spela på till exempel fotboll, finns det risk för att spelandet tar sig farligare uttryck.
– Det finns risk för att man går över till nätbaserade spel, som nätcasinon. Med sin snabbhet och lättillgänglighet är de väldigt riskabla för den som har beroendeproblematik. Det är som att ha spelautomat i hemmet dygnet runt, säger han.
Stödföreningar för spelberoende har sett en ökad tillströmning av människor som söker hjälp. För beroendevården är det ännu för tidigt se effekterna av covid-situationen, menar Anders Håkansson. Men utifrån den kunskap som finns om spelandets mekanismer ser han klara risker med mer isolering och hemmasittande. Därför planerar han och hans forskarlag just nu ett större forskningsprojekt om detta.
Information om beroende och skadligt bruk på 1177.se
Film på Twitter med Anders Håkansson om risk att hamna i beroende
Digitala idéer ska fångas upp
Idéer om digitala tjänster som kan underlätta för vården under covid-krisen fortsätter att komma in från olika företag och personer. För att underlätta hanteringen av idéer och förenkla kontakter för den om vill dela med sig finns nu en ingång för detta på Region Skånes samlingssida för alla som vill hjälpa till.
Aktuella siffror
I dagsläget provtas endast personer som behöver läggas in på sjukhus samt boende på äldreboenden.
Antal konstaterade fall i Skåne: 517
Totalt antal provtagna i Skåne: 6129
Totalt antal covid-patienter som vårdas på sjukhus:74, varav 19 i intensivvård
Totalt antal covid-positiva som avlidit: 38
Fler siffror om covid-19 finns på Lägesbild covid-19 i Skåne
Hjälpa till
Det är många som hör av sig till Region Skåne och vill hjälpa till på grund av covid-19. För att underlätta att hitta rätt kontaktväg finns en speciell webbsida skane.se/hjalptill
Råd till allmänheten
- Stanna hemma om du känner dig förkyld. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola. Ha ingen närkontakt med personer över 70 år.
- De flesta med symptom behöver inte kontakta vården. Följ egenvårdsråd på 1177.se. Ring 1177 eller din vårdcentral om du behöver mer råd och stöd än det som finns på webbplatsen 1177.se – här hittar du också självskattningstestet.
- Om du har allmänna frågor kan du läsa mer på krisinformation.se eller folkhälsomyndigheten.se eller ringa 113 13
- Om du är över 70 år – försök att hålla dig hemma och be om hjälp.
- Alla kan bidra genom att inte sprida smittan vidare: tvätta händerna, hosta och nys i armvecket.
Det finns flera webbplatser med bra information:
1177.se
skane.se/coronavirus
Folkhälsomyndigheten
Krisinformation