Pressmeddelande -
PRESSMEDDELANDE: Psykiatri Skåne och Polisen i gemensam utbildning om bemötande och insatser för personer med akut psykisk ohälsa
Omhändertagandet av personer som drabbats av ett akut psykiskt tillstånd som gör dem våldsamma är ofta en svår situation för polisen att hamna i. För att förbättra säkerheten vid denna typ av insatser från samhället startar Psykiatri Skåne och Polisen en gemensam utbildning inom området psykisk ohälsa.
- Detta är en unik satsning i att förbättra polisens och psykiatrins insatser för personer med akut psykisk ohälsa och där polishjälp är aktuell. Vår ambition är att stödja och hjälpa dessa individer på bästa vis och vi är övertygade om att samarbetet mellan Psykiatri Skåne och Polisen kommer att bidra till detta, säger P-O Sjöblom, Förvaltningschef Skånevård Sund, Region Skåne
Utbildningen, som är hämtad från USA, är unik i Sverige och ska skapa en bättre samverkan mellan psykiatri och polis samt leda till bättre kunskap om bemötande av personer med psykisk ohälsa för ett bättre omhändertagande.
Utgångspunkten för utbildningssatsningen är bland annat incidenter där våldsanvändning mot en sjuk och beväpnad person har blivit nödvändig. Martin Carlsson, poliskommissarie fick Rikspolisens uppdrag att undersöka om den amerikanska modellen skulle kunna fungera i Sverige. Tillsammans med Psykiatri Skåne har man besökt orter i USA där modellen används med stor framgång. Modellen har där bidragit till att våldsincidenter och dödsskjutningar har minskat avsevärt.
- Den amerikanska modellen anpassad för svenska förhållanden är värdefull i Sverige. Målet är att polisen ska kunna ge ett bättre bemötande och omhändertagande av personer med psykiatrisk problematik samt ha förståelse för patientens perspektiv, säger Martin Carlsson
Under utbildningen, som startar 18 november, ska deltagarna få en grundläggande kunskap om psykisk ohälsa, att detta är vanligt och kan drabba vem som helst. Empati för personen och dennas situation är avgörande för bra hantering. Om det inte föreligger någon akut risk är det inte bråttom, tid och samtal kan lösa många svåra situationer. Deltagarna kommer att möta personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa och även genom olika övningar lära sig på allvar. Dessutom kommer vikten av samverkan mellan psykiatri, polis, ambulanssjukvård och räddningstjänst att framhävas.
- Psykiatri Skåne har de senaste 3-4 åren utvecklat ett gott och nära samarbete med polis, ambulanssjukvård och Falcks hembesöksbilar och detta vill vi genom detta projekt ytterligare utveckla,
säger Gunnar Moustgaard, chefläkare för Psykiatri Skåne..
För mer information vänligen kontakta:
Marie Ljung, kommunikationschef, Skånevård Sund, Region Skåne, telefon 0768- 870018
Pressekreterare Lars Förstell, Polismyndigheten i Skåne 0708-678910.
Relaterade länkar
Ämnen
Regioner
Psykiatri Skåne är en del av Region Skånes sjukvårdsorganisation. Verksamhet finns i Malmö, Lund, Landskrona, Eslöv, Helsingborg, Ängelholm, Hässleholm, Kristianstad, Simrishamn (BUP), Ystad(BUP). Därutöver finns mindre antal filialer. För vuxna finns akutmottagning i Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad och för BUP är akutmottagningen regiongemensam och finns i Malmö.
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 38 miljarder kronor (2013).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.