Gå direkt till innehåll
Psykiatrin i Skåne får nationellt uppdrag att bedriva högspecialiserad vård

Pressmeddelande -

Psykiatrin i Skåne får nationellt uppdrag att bedriva högspecialiserad vård

Region Skåne har fått ytterligare uppdrag inom ramen för nationell högspecialiserad vård (NHV). Skånes universitetssjukhus har fått flera nya uppdrag och för första gången har även psykiatrin i Skåne fått NHP inom två områden.

Psykiatrin får uppdraget att bedriva nationell högspecialiserad vård (NHV) inom svårbehandlade ätstörningar och svårbehandlat självskadebeteende. Det är första gången som Socialstyrelsen gör det möjligt att bedriva NHV inom psykiatri i Sverige.

– Att vuxenpsykiatri Lund nu får i uppdrag att bedriva NHV inom svårbehandlade ätstörningar och svårbehandlat självskadebeteende känns otroligt glädjande. Här finns lång erfarenhet, hög kompetens och en stark drivkraft att utveckla just dessa vårdområden. Målet är att bidra till en bättre vård, säger Katarina Hartman, förvaltningschef psykiatri, habilitering och hjälpmedel.

Nationell högspecialiserad vård beträffande svårbehandlade ätstörningar

Vuxenpsykiatrin Lund bedriver i dag regional högspecialiserad vård av patienter med svårbehandlade ätstörningar. Här finns bland annat tillgång till kompetens i hela patientens vårdprocess, forskning och ett gott samarbete med somatiken (kroppslig sjukvård).

Med uppdrag att bedriva NHV inom svårbehandlade ätstörningar kommer enheten att få en ledande roll i att verka för en enhetlig syn på utredning, behandling och uppföljning. Detta i samverkan med andra högspecialiserade enheter i andra regioner, samt psykiatriska verksamheter och somatisk sjukvård. Den kliniska verksamheten har en stark akademisk koppling. Genom forskning och lång erfarenhet av lokal och regional samverkan inom området kommer verksamheten bidra till utveckling av vården och spridning av kunskap för patienternas bästa.

– Vi är naturligtvis väldigt glada och stolta över att vi har fått detta uppdrag. Vår regionala ätstörningsverksamhet har under många år varit med och utvecklat ätstörningsvården i Skåne och vi ser fram emot att fortsätta detta arbete nationellt. Jag hoppas kunna bidra till utveckling av vården och spridning av kunskap för patientens bästa. Jag vill tacka alla medarbetare och representanter från patientföreningen Frisk o Fri som har varit med i arbetet med ansökan om NHV svårbehandlad ätstörningsvård, säger Eva-Lena Brönmark, verksamhetschef vuxenpsykiatrin Lund.

Behandling av patienter med svårbehandlat självskadebeteende

Vuxenpsykiatrin Lund har lång erfarenhet av utredning och behandling av patienter med svårbehandlat självskadebeteende. Bland annat startade teamet för patienter med själskadebeteende i Lund brukarstyrda inläggningar (BI). Ett koncept som teamet sedan stöttat andra verksamheter och regioner att implementera. Det finns också en forskargrupp kopplade till mottagningen och flera forsknings- och utvecklingsprojekt pågår i samarbete med Lunds universitet.

I uppdraget att bedriva NHV inom svårbehandlat självskadebeteende för barn och vuxna kommer nu ett konsultationsteam att starta upp. Närhetsprincipen bedöms vara avgörande för patientens tillfrisknande. Konsultationsteamet kommer att vara tvärprofessionellt och kommer att bistå med bland annat kartläggning, bedömning, förslag på insatser, utbildning och handledning.

– Inom vuxenpsykiatrin i Lund har vårt team för patienter med svårbehandlat självskadebeteende varit med och utvecklat vården både regionalt och nationellt under många år. Jag ser hur vården har förändrats med fokus på bemötande och insatser utanför traditionell heldygnsvård vilket lett till minskat behov av heldygnsvård och bättre vård för patienterna. Med ett konsultationsteam som kan bistå med insatser och stöd för patienten i dess närmiljö hoppas vi kunna sprida kunskap och fortsätta utveckla vården både regionalt och nationellt. Jag vill tacka alla medarbetare och representanter från patientföreningen Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, NSPH, som har varit med i arbetet med ansökan om NVH inom svårbehandlat självskadebeteende, säger Eva-Lena Brönmark, verksamhetschef vuxenpsykiatri Lund.

Om Nationell högspecialiserad vård (NHV)

  • Nationell högspecialiserad vård (NHV) innebär offentligt finansierad vård bedrivs vid som mest fem sjukhus i landet. Detta eftersom vården är så högspecialiserad att endast ett fåtal vårdgivare i landet kan uppfylla kraven på kompetens, tillgänglighet och arbete i multidisciplinära team.
  • Det är Socialstyrelsen, på regeringens uppdrag, som ser över vilka vårdområden som lämpar sig att bedrivas som nationell högspecialiserad vård, och koncentreras till högst fem enheter i Sverige. Det gäller komplex och sällan förekommande vård som kräver multidisciplinär kompetens och med viss volym för att säkra kompetens och utveckling.
  • Socialstyrelsen ger en sakkunniggrupp i uppdrag att utreda och ge förslag på vilka hälso- och sjukvård som ska utgöra nationell högspecialiserad vård och på hur många enheter sådan vård ska bedrivas på.
  • Efter remissomgång och beredning beslutar sedan Socialstyrelsen om vårdområdet ska bli nationell högspecialiserad vård och i så fall vilket antal enheter som ska få utföra vården. Därefter utlyser Socialstyrelsen möjlighet för regionerna att ansöka om tillstånd att bedriva vården.
  • Det är sedan nämnden för nationell högspecialiserad vård som beslutar om vilken eller vilka av de regioner som ansökt som får tillståndet att bedriva nationell högspecialiserad vård inom det aktuella området. När nämnden fattar beslutet ska patientens bästa vara utgångspunkten vid bedömningen.

Nya uppdrag inom nationell högspecialiserad vård till Skånes universitetssjukhus Skånes universitetssjukhus pressrum Mynewsdesk)

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden