Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Region Skåne är bäst i landet på att använda ny teknik vid bröstcanceroperationer

Kvaliteten på cancersjukvården i Region Skåne är bra och i vissa fall också bäst i Sverige. Det visar Socialstyrelsens första nationella jämförelse om cancer som presenteras idag. I rapporten jämförs landstingens och regionernas behandlingar, väntetider, resultat och patienterfarenheter vid tio av de vanligaste cancersjukdomarna.

Region Skåne är i många fall är bättre än riksgenomsnittet då det handlar om att integrera nya tekniker i de olika cancerbehandlingarna. Bland annat är Region Skåne bäst i landet på att använda sentinel node-tekniken vid bröstcanceroperationer. En teknik som direkt kan ge effekt på patientens fortsatta livskvalitet eftersom man under pågående operation kan avgöra behovet av att operera bort lymfkörtlar i armhålan. Många kvinnor kan på detta sätt besparas risken för framtida besvär, t ex. av armsvullnad.

Ett annat exempel där Skåne intar en tätposition är diagnostik av lungcancer. Där förbättrar ny diagnostisk teknik (med användande av positronemissionstomografi kombinerad med datortomografi,     sk CT-PET el PET-DT) möjligheterna att välja den mest lämpliga behandlingen för varje patient.

Region Skåne har också visat sig vara långt framme då det gäller att kontinuerligt ha multidisciplinära konferenser inför beslut om vilken behandling som en cancerpatient ska få. Det innebär att specialister från flera discipliner, t.ex. kirurg, onkolog, radiolog, patolog och kontaktsjuksköterska deltar i konferensen för att kunna skräddarsy bästa möjliga behandling.

-Multidisciplinära konferenser är oerhört viktiga för att patienten ska få rätt vård från början. Genom att satsa på regionala videokonferenser har vi nu ökat förutsättningarna för att fler sjukhus i hela den södra sjukvårdsregionen ska kunna vara med, säger Stefan Rydén som är medicinsk rådgivare i Region Skåne i en kommentar.

När det gäller ändtarmscancer är det idag ganska stora skillnader i användandet av strålbehandling mellan sjukhusen, såväl i Skåne som i den södra sjukvårdsregionen. Region Skåne uppvisar också en högre andel patienter som insjuknat i återfall efter fem år än övriga landsting/regioner.

Syftet med rapporten är att jämföra kvaliteten i svensk cancersjukvård så att den kan utvecklas och förbättras. De cancerformer som tas upp i rapporten är bröstcancer, äggstockscancer, njurcancer, blåscancer, prostatacancer, tjocktarmscancer, ändtarmscancer, lungcancer, huvud- och halscancer samt malignt hudmelanom.

Regeringen har tagit initiativ till en rad insatser för att förbättra cancersjukvården. Bland annat är sex regionala cancercentrum under uppbyggnad. Regionalt Cancercentrum Syd omfattar förutom Region Skåne, Region Halland samt landstingen i Blekinge och Kronoberg, och har bl.a. till uppgift att utjämna skillnader i vården inom den södra sjukvårdsregionen.

  

För mer information

Stefan Rydén, medicinsk rådgivare, 040-675 36 40

Ämnen

Kategorier

Regioner


Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvård, utveckling av näringsliv, turism och event, kultur och kommunikationer. Region Skåne har ca 32 000 anställda och omsätter ca 33 miljarder SEK (2010). Regionfullmäktige är högsta beslutande organ och väljs av invånarna i Skåne.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden