Pressmeddelande -
Region Skåne förbereder generellt hyrstopp
I januari stoppar Region Skåne inhyrning av sjuksköterskor även kvällar, nätter och helger. Hyrstoppet ska stärka hälso- och sjukvården både för Skånes invånare och Region Skånes medarbetare. Nu pågår arbete för att mildra det tillfälliga resurstapp som kan uppstå i vissa verksamheter.
Sedan oktober har Region Skåne infört hyrstopp av sjuksköterskor dagtid. Den 15 januari kommer stoppet även att gälla kvällar, nätter och helger.
– Hyrstoppet möjliggör för Region Skåne att satsa på de egna medarbetarna och på sikt ge en bättre arbetsmiljö och säkrare vård. Trots att många verksamheter arbetat hårt med omställningar kan den första tiden bli tuff men vi kommer att klara det, säger Jörgen Wenner, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.
Tanken är att genom att lägga mindre resurser på inhyrd bemanning ska Region Skåne satsa mer på de egna medarbetarna, till exempel genom förstärkta OB-ersättningar. Egna medarbetare stärker sammanhållningen och arbetsmiljön. Det ger även bättre kontinuitet och möjlighet att planera och utveckla verksamheten, vilket stärker patientsäkerheten.
Thomas Persson, förvaltningschef för Lasarettet i Ystad, tycker att det är helt rätt väg att gå även om det inledningsvis kan bli tufft i vissa verksamheter. När första delen av hyrstoppet infördes i oktober minskade exempelvis operationskapaciteten något, men genom att de lyckats rekrytera fler sjuksköterskor har de nu fått upp kapaciteten igen.
– Sedan september har vi totalt rekryterat 45 sjuksköterskor till Lasarettet i Ystad, vilket vi är väldigt nöjda med.
Hyrbemanningen står för cirka två procent av de totala personalkostnaderna inom hälso- och sjukvården i Region Skåne men vissa verksamheter har ett stort beroende av hyrpersonal. Det kan komma att innebära längre köer och väntetider i vissa verksamheter under en omställningsperiod.
Sedan en tid samlas därför förvaltningschefer och andra funktioner som berörs av hyrstoppet i ett tillfälligt regionövergripande samarbetsforum.
– Där fokuserar vi just nu på hur vi ska klara våra uppdrag på bästa sätt med de resurser vi har den 15 januari. En lärdom från pandemin är att det i vissa fall är bättre att flytta verksamheter i stället för att flytta personal. Det är också viktigare än någonsin att vi agerar tillsammans, säger Thomas Persson.