Pressmeddelande -
Region Skåne kraftsamlar kring stöd- och servicetjänster
Den 1 januari 2012 byter 900 medarbetare i Region Skåne förvaltning för att gå samman i en gemensam stöd- och serviceorganisation. Den nya hemvisten blir förvaltningen Regionservice, som redan idag med sina 700 medarbetare redan bland annat ansvarar för lokaler, transporter, tvätt och administrativa tjänster. Målet är att utveckla Sveriges bästa offentliga stöd- och servicekoncept.
Syftet med förändringen är att öka kundnöjdheten inom den skånska hälso- och sjukvården samtidigt som effektiviteten höjs. Detta sker genom en tät dialog mellan Regionservice och kunderna inom hälso- och sjukvården, men också med en ökad standardisering och styrning av utbudet. Det krävs ett bra samarbete för att träffa bra överenskommelser som gagnar alla parter och inte minst slutkunden som ju är patienten.
– Jag anser att hälso- och sjukvården ska få möjligheten att ägna all sin tid och kraft till att ta hand om patienterna och inte lägga resurserna på kringliggande stödverksamhet. Istället ska den förvaltning som är bäst på stöd- och serviceverksamhet sköta detta. Därför tycker jag att denna förändring är ett steg i helt rätt riktning, säger Monika Ekström, regionråd och tillika ordförande i Fastighets- och servicenämnden i Region Skåne.
De cirka 900 medarbetarna har fram till idag haft hälso- och sjukvårdsförvaltningarna som sin arbetsgivare, men går nu samman med andra stöd- och servicefunktioner och bildar en gemensam organisation. Monika Ekström tror att förändringen kan bli ett lyft:
– Nu kommer de över till en organisation som faktiskt har deras arbetsuppgifter som sin huvudsakliga verksamhet, eftersom Regionservice arbetar med att driva och utveckla stöd- och servicetjänsterna, säger Monika Ekström. Medarbetarnas arbetsuppgifter kommer att synliggöras och detta kommer att stärka deras yrkesroll.
Flera viktiga skäl för samgående
Det finns flera skäl att genomföra ett samgående av stöd- och servicetjänsterna. Man kan lättare lära av goda exempel och genomföra dessa över hela Regionen. Utvecklingen av stöd- och serviceverksamheten innebär också att medarbetarna kommer att få möjligheten att arbeta mer över gränserna mellan olika ansvarsområden.
Ett annat exempel är miljön. Regionservice får ett helhetsansvar för alla transporter inom Region Skåne, vilket innebär att man kan samordna fler körningar än tidigare och därigenom också minska utsläppen. Något som ligger i linje med målet att nå ett fossilbränslefritt Region Skåne 2020.
Ett av de viktigare områdena att arbeta med är att utveckla patientkosten i ett helhetsperspektiv.
– Kosten är en viktig faktor för patienternas tillfrisknande. Med en tydlig samordning har vi nu chansen att utgå från de goda exempel vi har inom Regionen och använda dessa på bästa sätt på alla sjukhusen. Målet är att alla patienter i Region Skåne ska få bättre mat, främst genom satsningar på högre råvarukvalitet och på ekologiska alternativ, men också genom att se maten som en del i den antagna visionen för Matlandet Skåne. Genom samarbetet med Livsmedelsakademin kan vi nu snabbare nu detta mål, säger Monika Ekström.
Med överföringen av all stöd- och service verksamhet till Regionservice från och med den 1 januari kommer Regionservice att ansvara för:
- Lokalvård
- Patientmåltider
- Restaurang, café och kiosk
- Vaktmästartjänster (inkl konferensservice)
- Transporter
- Inredning
- Reception på sjukhusen (ej centralkassa)
- Kopiering/tryckeri
- Säkerhet (väktare, RS-kort och passersystem)
Dessa funktioner ingår i det nybildade affärsområdet Försörjning.
Därutöver har Regionservice sedan tidigare ansvar för:
- Lokalförsörjning, fastighetsförvaltning och fastighetsdrift
- Tvätt- och textilverksamhet
- Yttre transporter, bilpooler och fordonsadministration
- Administrativa tjänster inom ekonomi- och personalområdet
- Region Skånes parkeringsverksamhet
Mer information:
Monika Ekström, (MP) ordförande Fastighets- och servicenämnden
Tel 044-309 31 21
Ingemar Nilsson, servicedirektör Regionservice
Tel 0702-375761
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvård, utveckling av näringsliv, turism och event, kultur och kommunikationer. Region Skåne har ca 32 000 anställda och omsätter ca 33 miljarder SEK (2010). Regionfullmäktige är högsta beslutande organ och väljs av invånarna i Skåne.