Pressmeddelande -
Region Skåne leder EU-projekt om förebyggande hälsoinsatser
Att satsa på förebyggande hälsoinsatser ger stora vinster för individen. Men det lönar sig också samhällsekonomiskt. Därför leder Region Skåne nu ett stort europiskt forskningsprojekt som ska främja satsningar på hälsofrämjande arbete.
Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser kan handla om allt från erbjuda hälsosamtal för vuxna till att stärka psykisk hälsa bland barn och unga i samverkan med skolor, föreningsliv och föräldrar. Det leder till bättre hälsa hos invånarna och i förlängningen minskade kostnader för sjukvård och sjukskrivningar.
För varje krona som läggs på hälsofrämjande insatser, får man igen 14 kronor på samhällsnivå. Trots det står förebyggande åtgärder fortfarande bara för tre procent av utgifterna i EU-ländernas hälsobudgetar.
Samarbete över organisationsgränser
Europas olika hälsosystem saknar idag en tillräckligt bra modell för att leda, styra, och investera i förebyggande arbete där det krävs samarbete över organisationsgränser. Det vill EU-projektet Invest4Health ändra på. I projektet deltar 18 partners från 8 olika EU-länder. Det är offentliga aktörer och forskare från en radolika universitet och forskningsinstitut. Målet är att hitta nya sätt att stärka, mäta, följa upp och finansiera hälsofrämjande arbete. Och att göra det i samverkan mellan flera olika aktörer.
– Alla vi som arbetar för att främja skåningarnas hälsa behöver göra det tillsammans över organisationsgränser och tillsammans med invånarna, säger Jolanda Van Vliet, hälso- och sjukvårdstrateg i Region Skåne och projektledare för Invest4health.
För det behövs nya sätt att leda och styra det förebyggande arbetet i samverkan, bland annat med hjälp av modeller för hälsodata och information, men också för finansiering.
Bättre förutsättningar för förebyggande arbete
I dag är hälso- och sjukvårdens ersättningssystem i stor utsträckning byggda utifrån vilka resultat som går att mäta och följa upp inom hälso- och sjukvården. Ettåriga budgetar och olika pengapåsar beroende på om personen vänder sig till kommunen, regionen eller någon annan aktör i samhället, premierar inte helhetssyn på individens hälsa, långsiktighet eller samverkan över gränserna.
– Hälso- och sjukvård är redan pressad och vi står inför en utveckling där fler personer får livsstilsrelaterade och kroniska sjukdomar. Mot den bakgrunden är det angeläget att vi skapar bättre förutsättningar för förebyggande arbete, säger Jolanda Van Vliet.
Region Skåne är övergripande koordinator för projektet och de modeller som arbetas fram kommer att testas skarpt inom utvalda delar av Region Skånes verksamhet, troligtvis redan i slutet av året. Det kommer även att göras tester i Tyskland, Storbritannien och Spanien.
– De utmaningar som hälso- och sjukvården och hela samhället står inför är inte ett Skåneproblem, och det är inte ett Sverigeproblem. Många av de utmaningar vi möter är desamma i stora delar av Europa och resten världen. Därför är det en otrolig styrka att vi inom projektet samlar spets- och forskarkompetens inom området från flera olika europeiska lärosäten och forskningsinstitut för ett gemensamt lärande, säger Jesper Petersson, forskningschef i Region Skåne.
Fakta/Invest4Health
- I projektet deltar 18 partners från 8 olika EU-länder.
- Från Sverige deltar Region Skåne (i samverkan med Skånes kommuner), Innovation Skåne AB, Göteborgs universitet och Research Institutes of Sweden (RISE).
- Projektet är helt finansierat av EU-medel. Budgeten är 55 miljoner kronor fördelat över 3,5 år