Pressmeddelande -
Region Skåne och Vårdförbundet överens om poänglöneavtal för specialistsjuksköterskor
Efter återupptagen förhandling under denna vecka har idag Region Skåne och Vårdförbundet kommit överens om nya lokala poänglöneavtal för specialistsjuksköterskorna på fyra intensivvårdsavdelningar. En av dessa är BIVA, barnintensiven i Lund.
Avtalskonstruktionen har setts över och de återupptagna förhandlingarna har syftat till att hitta en lösning som fungerar för båda parter.
– Vi har funnit öppningar i avtalskonstruktionen som innebär att vi har kunnat nå en överenskommelse, förklarar sjukhuschef Jan Eriksson. Poänglönemodeller är tekniskt komplicerade och det är en förklaring till att förhandlingen har varit svår att slutföra.
– Det är positivt att vi nu har kommit överens om nya avtal, säger Region Skånes personaldirektör Ann-Sofi Bennheden och tillägger:
– De nya avtalen ger bra incitament för vårdens fortsatta utveckling. De ger bra arbetsbetingelser för medarbetarna och en effektiv resursanvändning för Region Skåne.
– Vårdförbundet anser att de nyupptagna förhandlingarna, som nu burit frukt har genomförts på ett professionellt sätt och i en positiv anda, säger Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundets avdelning Skåne.
– De avtal som nu slutits är verksamhetsanpassade, arbetsmiljöfrämjande, patientsäkra och hållbara över tid, tillägger Mats Runsten. Vårdförbundets förhoppning är att dessa förhandlingar kan fungera som en nystart inför framtida avtalsdiskussioner.
Samma förutsättningar
Med den nya överenskommelsen får alla specialistsjuksköterskor som nyanställs inom alla de fyra intensivvårdsavdelningarna som har poänglöneavtal (BIVA, THIVA, NEO-IVA och NIVA) samma förutsättningar för arbetstidsförläggning och villkor för detta. Det innebär bl.a. att det blir färre och mer likvärdiga arbetstidsavtal inom Region Skåne. Redan anställda sjuksköterskor behåller sina tidigare villkor, vilket har varit inriktningen i hela förhandlingen.
– Nu kan vi se framåt igen, säger sjukhuschef Jan Eriksson. För de sjuka barnen, deras syskon och föräldrar är vi mycket glada att vi är överens. Vi hoppas nu att de sjuksköterskor som har sagt upp sig återtar sina uppsägningar.
– I år har budgeten för barnkirurgin, där barnintensivvården finns, ökats med 30 miljoner kronor, bl.a. för tre nya vårdplatser på BIVA och för att vi ska kunna utveckla vårt rikssjukvårdsuppdrag inom barnhjärtkirurgi.
De nya avtalen gäller från och med 1 mars.
Kontakt
Ann-Sofi Bennheden, personaldirektör i Region Skåne (om poänglönemodellen och koncernövergripande personalfrågor), tel 0705-27 26 10
Jan Eriksson, chef för Skånes universitetssjukhus (om avtalen),
tel 070-514 63 40
Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundets avdelning i Skåne, tel 0730-78 01 19
Joakim Arnsberger. Förbundsombudsman Vårdförbundet, tel 0706-76 17 68
Fakta om de intensivvårdsavdelningar som berörs av poänglöneavtalet
BIVA, barnintensivvårdsavdelningen, är en intensivvårdsavdelning för barn och ungdomar upp till 18 års ålder. Här vårdas barn som behöver intensivvård eller omfattande övervakning. Barnintensivvårdsenheten är en av tre intensivvårdsenheter för barn i landet. De övriga två finns på Karolinska institutet i Stockholm och på Östra sjukhuset i Göteborg. BIVA delar ett nationellt uppdrag för rikssjukvård för barnhjärtkirurgi med Sahlgrenska i Göteborg.
THIVA är thoraxkirurgiska intensivvårdsavdelningen. Den erbjuder vård åt patienter som har behov av thoraxkirurgisk och/eller thoraxanestesiologisk intensivvård. Största andelen av patienterna har genomgått något thoraxkirurgiskt ingrepp (hjärt-, lung-, transplantations-, aorta-, och traumakirurgi) och dessa kommer direkt efter operationen till avdelningen. De flesta slussas snabbt vidare till vårdavdelningarna, men en del får ett mer komplicerat vårdförlopp och kräver avancerad högteknologisk vård, ibland i flera månader.
NEO-IVA är en intensivvårdsavdelning inom neonatalkliniken. Här vårdas barn som är extremt för tidigt födda, dvs. innan graviditetsvecka 27 och nyfödda som är födda i normal tid, men som är svårt sjuka. Avdelningen tar emot barn från hela Region Skåne och Södra sjukvårdsregionen (Skåne, Blekinge, Halland och Kronobergs län).
På avdelningen vårdas även barn med hjärtmissbildningar som ska opereras. Vård och operation av nyfödda med hjärtmissbildningar är rikssjukvård.
NIVA är neurokirurgiska klinikens intensivvårdsavdelning. Den är uppdelad i en postoperativ/intermediärvårdsenhet samt en intensivvårdsenhet. Intensivvårdsenheten vårdar de svårast skadade patienterna, både barn och vuxna. Många är medvetslösa eller nedsövda och vårdas i respirator. På den postoperativa enheten övervakas patienter från fyra till 24 timmar beroende på diagnos. Intermediärvårdsenheten tar emot akuta patienter med övervakningsbehov.
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 38 miljarder kronor (2013).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.