Pressmeddelande -
Region Skåne satsar 4 miljoner kronor på kulturprojekt
Region Skåne satsar fyra miljoner kronor på utvecklingsprojekt inom kulturområdet. Sammanlagt 33 mottagare delar på pengarna. Det är resultatet av årets andra ansökningsomgång, där det kom in sammanlagt 176 ansökningar om 29,8 miljoner kronor.
Fördelningen är gjord med utgångspunkt för målen och prioriteringarna i Regional kulturplan för Skåne. Region Skåne ska verka för ett kulturutbud av hög kvalitet med både bredd och spets som är tillgängligt för invånarna i hela Skåne.
Kort presentation av fyra av de 33 beviljade utvecklingsprojekten (alla projekt presenteras på hemsidan, se länk nedan):
Digiscen: Digiscen (200 000 kr)
Digiscen arbetar med streaming av scenkonst. De får bidrag för att utveckla och testa en finansieringsmodell för scenkonst via digital distribution. De ska även undersöka förutsättningarna och villkoren för hur en scenkonstproduktion på bästa sätt fångar och förmedlar de konstnärliga värdena i verket. Detta ska de göra genom att utveckla och testa modeller, dels för hur publiken kan betala för att se scenkonstföreställningar via nätet och dels för hur dessa kan visas i så många visningsfönster som möjligt. Projektet ska skapa underlag för en ansökan av EU-medel via Kreativa Europa i oktober 2015.
Författarcentrum Syd: Litteratur- och filmskapare i samverkan (50 000 kr)
Författarcentrum Syd och Filmcentrum Syd beviljas bidrag till en förstudie för att undersöka möjligheterna för ökad samverkan mellan sig. I det gemensamma projektet ”Berätta på sitt eget språk” vill verksamheterna lyfta fram författare med annat modersmål än svenska. Genom gemensamma fortbildningsinsatser för medlemmarna och en ökad samverkan mellan föreningarna hoppas de generera nya idéer, förstärka organisationerna och bättre utnyttja sina resurser.
Spelkultur i Skåne (Studiefrämjandet Skåne Blekinge): Digital Folkbildning på riktigt (150 000 kr)
Studiefrämjandet och ABF beviljas bidrag för att gemensamt utforska digital folkbildning och hur den kan genomföras med hjälp av moderna metoder. De ska undersöka befintliga plattformer på nätet och testa hur det genom dem går att genomföra digitala studiecirklar och nya former för kulturarrangemang. Det skapas möjligheter för fler att delta på samma kurs men på olika geografiska platser. Detta kan man redan göra men för att det ska kunna fasas in i det befintliga folkbildningssystemet måste vissa saker säkerställas vilket man vill göra i det här projektet.
Teater JaLaDa: Drömmarnas väg (200 000 kr)
”Drömmarnas väg” ska spelas för målgruppen 13-15 år på arabiska, svenska och persiska. Föreställningen har nykomponerad musik och bygger på autentiska berättelser som tar avstamp i ensamkommande barns erfarenhet av flykt. Manus bygger på intervjuer med ensamkommande barn och personer, organisationer och myndigheter som jobbar med/tar emot ensamkommande flyktingbarn. JaLaDa är med sin nyskapande mång-språkiga inriktning en angelägen utvecklingsaktör av barnteatern.
Länk till information om alla beviljade ansökningar:
Utvecklingsbidrag med ansökan 1 oktober 2014
Fakta om bidragen
Under 2014 har Kultur Skåne 9 miljoner kronor totalt att fördela i utvecklingsbidrag. Utlysning sker vid två tillfällen per år men kan även utlysas vid andra tillfällen för särskilda, tematiska utvecklingsinsatser.
Vid årets andra ansökningstillfälle har totalt 176 ansökningar kommit in. Av ansökningarna gäller 30 stycken utveckling av bild- och formområdet, 22 dans, 11 film och rörlig bild, 12 folkbildning, 16 kulturarv, 11 litteraur/läsfrämjande, 33 musik och 41 teater.
Av de 33 beviljade ansökningarna avser 8 teaterområdet, 6 bild- och form-området, 5 musikområdet, 4 dansområdet och 4 kulturarvsområdet. Övriga återfinns inom nycirkus, film och rörlig bild-, folkbildnings-, litteratur/läsfrämjandeområdena.
Arbetet med att granska inkomna ansökningar har skett i samråd med e n extern referensgrupp.
Följande ansökningar bereds i särskild ordning:
- Musik Syd – Digitala scener – Utveckling av nya konsert- och produktionsmiljöer för regionens musikliv.
- Moderna Museet Malmö - Bästa Biennalen! 2015, en konst-festival för barn, unga och andra nyfikna.
- Seriefrämjandet – Seriefristaden – serier och frågor om yttrandefrihet.
För frågor hänvisas till Kultur Skåne
Rosi Gerlach, teater tfn: 040 - 675 37 36
Kamilla Rydahl, bildkonst/form och design, tfn: 040 - 675 37 61
Karl Magnus Lenntorp, museer/kulturarv, tfn: 040 - 675 37 32
Ann Lundborg, folkbildning och bibliotek, tfn: 040 - 675 37 31
Karin Ohrt, litteratur och serier, tfn: 040 - 675 37 34
Rebecka Randler, musik, tfn: 040 - 675 36 71
Lena Sundgren-Brorsson, film/rörlig bild, tfn: 040 - 675 37 37
Jutta Swärdh, dans, tfn: 040-675 37 27
Bakgrund
Kulturnämnden fattade 2013-10-23 beslut om nya regler för bidrag till utvecklingsprojekt. Projekten ska träffa en eller flera av de kulturpolitiska prioriteringar som återfinns i Regional kulturplan för Skåne 2013-2015 och bidra till att Region Skånes kulturpolitiska mål nås.
Utvecklingsbidragen ska ta vara på och synliggöra idéer för utveckling inom kulturområdet. De ska stimulera och stödja regionens kulturliv och bidra till ett brett kulturutbud för invånare och besökare. Bidrag beviljas projekt och evenemang som bedöms ha ett regionalt mervärde och bidra till Skånes utveckling och attraktionskraft.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 38 miljarder kronor (2013).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.
Region Skånes kulturförvaltning – Kultur Skåne – initierar och driver utvecklingsarbete på uppdrag av kulturnämnden. En del av arbetet är att handlägga, följa upp och utvärdera verksamhetsbidrag och utvecklingsmedel. Andra centrala områden handlar om omvärldsbevakning, kommunikation, nationella och internationella kontakter och nätverk.