Pressmeddelande -
Region Skåne satsar 5,2 miljoner kronor på kulturprojekt
Region Skåne satsar 5,2 miljoner kronor på 41 utvecklingsprojekt inom kulturområdet. Det är årets första fördelning av utvecklingsbidrag, där det kom in sammanlagt 122 ansökningar om närmare 26 miljoner kronor.
De beviljade projekten finns inom områdena dans, musik, teater, bild och form, litteratur, film och rörlig bild, kulturarv samt folkbildning. Flera av projekten kommer att äga rum på många olika platser i Skåne.
Fördelningen är den första när det gäller utvecklingsbidrag till kulturprojekt under 2017. Den andra fördelningsomgången kommer att ske under hösten 2017.
Fördelningen är gjord med utgångspunkt för målen och prioriteringarna i Regional kulturplan för Skåne 2016-2019. Region Skåne ska verka för ett kulturutbud av hög kvalitet med både bredd och spets som är tillgängligt för invånarna i hela Skåne.
Här följer en kort presentation av fyra av de 41 beviljade utvecklingsbidragen (alla projekt presenteras på hemsidan, se länk nedan):
Banditsagor: Burger Princess (200 000 kronor)
Banditsagor får 200 000 kronor från Region Skåne till produktion av föreställningen ”Burger Princess”, för barn mellan 3 och 5 år. Pjäsen är en parafras på HC Andersens klassiska saga, Prinsessan på ärten. En bildkonstnär kommer agera live på scen och skapa illustrationer i samarbete med två skådespelare i realtid. Pjäsens tema kretsar kring klass och social status samt hur det är för människor att hamna i främmande världar. I denna saga får vi träffa en modig prinsessa som tar makten över sitt eget liv. Föreställningen kommer ha premiär på Rosengårds bibliotek i Malmö i september 2017 och därefter spelas på minst 40 olika platser i Skåne. Banditsagor är en fri turnerande teatergrupp med bas i Malmö.
Författarcentrum Syd: Jag skriver i dina ord – en skrivartävling för gymnasieskolan (160 000 kronor)
Författarcentrum Syd får 160 000 kronor från Region Skåne för den skånska delen av det nationella projektet ”Jag skriver i dina ord”. Genom projektet bjuder Författarcentrum Syd in alla gymnasieelever i Skåne till att under 2017 skriva en text utifrån professionella texter och att delta i tävlingen. Tolv gymnasieskolor i Skåne får genom projektet möjlighet att bjuda in en författare som inspiration till elevernas skrivande. Det personliga mötet med författare väcker ofta elevernas lust att skriva och läsa och just gymnasieskolans elever har i förhållande till grundskolans inte så ofta besök av författare.
Flytande Galleriet: Room X (250 000 kronor)
Flytande Galleriet - en grupp med fria koreografer och danskonstnärer får 250 000 kronor från Region Skåne för projektet RoomX. Genom projektet bjuds koreografer och danskonstnärer som är verksamma i Skåne in till att skapa egna verk som blir en gemensam föreställning som publiken kan ta del av på olika teatrar i Skåne. Trygghet/otrygghet är det gemensamma temat för danskonstnärernas verk. Premiären blir i Landskrona den 17 oktober och därefter ges föreställningar i Malmö, Ystad och Kristianstad. Publiken får tillfälle att ta del av utbudet som Skånes fria danskonstnärer erbjuder samtidigt som danskonstnärerna i ett gemensamt projekt får experimentera och dela konstnärlig erfarenhet.
Schhh Production AB: Spatial elektronmusik på Österlen (50 000 kronor)
Schhh Production AB får från Region Skåne 50 000 kronor för projektet “Spatial elektronmusik på Österlen”. Genom projektet presenteras experimentell elektroakustisk konstmusik i Östra Hoby i Simrishamns kommun på ett sätt som gör den tillgänglig för en bred publik och skapar nyfikenhet och intresse för nya konstformer. Fyra tonsättare kommer vid fyra tillfällen under hösten 2017 presentera sig själva och sin musik för att därefter framföra elekroakustiska verk på ett acousmonium, ett surround-ljudsystem med ca 40 högtalare placerade runtom publiken. Nyanlända och invånare på Österlen bjuds in och får även möjlighet att själva utforska acousmoniet i en workshop i anslutning till konserterna. På sikt är målet att etablera en ny scen för elektroakustisk musik och ljudkonst på Österlen.
Ansökan från verksamheten här nedan beslut i kulturnämnden den 19 maj:
Skillinge Teater/Peder Holm Produktion AB: Peer Gynt
Mer information om alla beviljade ansökningar finns på:
Utvecklingsbidrag med ansökan 1 februari 2017
Fakta om bidragen
Under 2017 sker Region Skånes utlysning av utvecklingsbidrag vid två tillfällen. Även andra särskilda och tematiska utlysningar för utvecklingsinsatser kommer att ske under året.
Arbetet med att granska inkomna ansökningar har skett i samråd med en extern referensgrupp.
För frågor hänvisas till Kultur Skåne, Region Skånes kulturförvaltning
Rosi Gerlach, teater tfn: 040 - 675 37 36
Jaana Järretorp, bildkonst/form och design, tfn: 040 - 675 37 24
Ann Lundborg, folkbildning och bibliotek, tfn: 040 - 675 37 31
Karin Ohrt, litteratur och serier, tfn: 040 - 675 37 34
Rebecka Randler, musik, tfn: 040 - 675 36 71
Kamilla Rydahl, bildkonst/form och design, tfn: 040 - 675 37 61
Lena Sundgren-Brorsson, film/rörlig bild, tfn: 040 - 675 37 37
Robert Karlsson, dans och nycirkus, tfn: 040-675 37 27
Karl Magnus Lenntorp 040-675 37 32
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har drygt 33 500 anställda och omsätter cirka 41,8 miljarder kronor (2015). Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.
Region Skånes kulturförvaltning – Kultur Skåne – initierar och driver utvecklingsarbete på uppdrag av kulturnämnden. En del av arbetet är att handlägga, följa upp och utvärdera verksamhetsbidrag och utvecklingsmedel. Andra centrala områden handlar om omvärldsbevakning, kommunikation, nationella och internationella kontakter och nätverk.