Pressmeddelande -
Region Skånes cancervård och ortopedi allt bättre
Cancervården blir allt bättre, men tiden mellan diagnos och behandling är fortfarande för lång. Även inom ortopedi och en rad andra områden sker det stora förbättringar, det visar den stora rapporten ”Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet”.
Generellt har cancervården i Region Skåne blivit bättre det senaste året. Region Skåne är bättre än riket inom flera olika cancerformer och trenden går åt rätt håll på en rad områden. Dock är väntetiderna fortfarande ett stort problem – det tar för lång tid från diagnos till behandling.
Värd att särskilt lyftas fram är vården av patienter med tjock- och ändtarmscancer, där riktigt stora förbättringar har gjorts. Centralsjukhuset i Kristianstad har i andra mätningar utnämnts till bäst i landet på att behandla tjocktarmscancer och deras framgångsrika arbetssätt sprider sig till och stimulerar övriga sjukhus i Skåne.
– Vårt målmedvetna arbete med att förbättra cancervården börjar nu synas i olika kvalitetsmätningar. Att vi samarbetar med andra landsting i Regionalt Cancerscentrum Syd har till exempel gjort oss bättre på bland annat förebyggande arbete, diagnostik och uppföljning, säger Ingrid Bengtsson-Rijavec, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Ortopedi i topp
Det område där Skåne visar bäst resultat i jämförelse med övriga Sverige är ortopedi. Till exempel drabbas färre patienter av komplikationer som gör att de behöver opereras om, väntetiden till operation för höftfraktur är kortare och fler upplever att man har blivit bättre efter sin operation.
– Region Skånes goda resultat gällande ortopedi är mycket glädjande. Stora delar av ortopedin har under flera år koncentrerats och medarbetarna har haft möjlighet att specialisera sig på vissa ingrepp och detta har gett utdelning, säger Carl Johan Sonesson (M) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Den psykiatriska vården är ett annat område där Region Skåne har förbättrat sig sedan förra mätningen. Ett flerårigt arbete efter en särskild handlingsplan bland annat har lett till att färre män begår självmord och allt färre återinskrivs på sjukhus efter vård för schizofreni.
Satsning på hälsoinriktat arbete
Områden där Region Skåne behöver förbättra sig är framför allt de hälsoinriktade insatserna och förtroendet för vården.
Skånska patienter med diabetes röker mer, motionerar mindre och är mer överviktiga än genomsnittet, något som är gemensamt för de tre storstadslandstingen. För att bli bättre på just diabetesvård görs just nu riktade insatser mot vårdcentralerna för att implementera de nationella riktlinjerna för diabetesvård. Under 2015 kommer Region Skåne även satsa 15 miljoner kronor på hälsoinriktat arbete.
När det gäller förtroendet för vården ligger Region Skåne under genomsnittet för riket för några av indikatorerna och det har även skett en försämring sedan förra mätningen, undantaget är vårdcentralerna där förtroendet har ökat.
Om Öppna jämförelser
Rapporten ”Öppna jämförelser” ges i år ut för nionde gången. Den sammanställs av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Socialstyrelsen. Rapporten syftar främst till att säkerställa medborgarnas rätt till information om gemensamt finansierad hälso- och sjukvårds kvalitet och effektivitet. Den syftar också till att bidra till förbättrad ledning och styrning av hälso- och sjukvård.
Länk till rapporten: www.socialstyrelsen.se/publikationer2014/2014-12-1
Mer information och kommentarer
Ann-Christin Andersson, medicinsk rådgivare, 044-309 34 26
Ingrid Bengtsson-Rijavec, hälso- och sjukvårdsdirektör, 044-309 33 91
Carl Johan Sonesson (m), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden, 0705-08 32 33
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 38 miljarder kronor (2013).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.