Pressmeddelande -
Region Skånes medarbetarenkät visar på positiv utveckling
Region Skånes medarbetare tycker att jobbet känns meningsfullt och skulle rekommendera sin arbetsplats till andra. Det visar årets medarbetarenkät. De samlade resultaten fortsätter att utvecklas i positiv riktning.
94 procent av de medarbetare som svarat på enkäten tycker att jobbet känns meningsfullt, jämfört med 93 procent föregående år.
– Det är oerhört glädjande att se att siffrorna i enkäten pekar så tydligt på en förbättring. Vi tar detta som ett positivt kvitto för det förändringsarbete vi gjort det gångna året. Men vi stannar inte här. Vi kommer att fortsätta att arbeta för ännu bättre arbetsmiljö och förutsättningar för alla Region Skånes medarbetare. På så sätt ska vi visa att vi menar allvar med att sätta personalen först, säger Linda Allansson Wester (M), personalnämndens ordförande.
Av de medarbetare som svarat på enkäten kan 87 procent tänka sig att rekommendera sin arbetsplats till andra. Förra året låg denna siffra på 84 procent.
– Det är väldigt roligt att så många av våra medarbetare har en så positiv bild av sin arbetsplats. Detta är något jag tycker att vi alla ska vara oerhört stolta över. Vi vet att det är ett ansträngt läge på många håll i vården och att många medarbetare har en hög arbetsbelastning – därför är det särskilt positivt att så många vill rekommendera den egna arbetsplatsen, säger HR-direktör Johanna Holmberg.
Medarbetarenkäten skickades ut till 35 000 medarbetare i mitten av oktober – ett par veckor efter att hyrstoppet för sjuksköterskor dagtid införts och nya regler för dygnsvila börjat gälla.
Resultaten från enkäten visar att Region Skånes medarbetare över lag har en positiv syn på sitt arbete även efter att hyrstopp och dygnsvila påverkat många av verksamheterna. Till exempel ser 76 procent av de som svarat fram emot att gå till jobbet, jämfört med 74 procent 2022.
Samtidigt framkommer att 5 procent av de svarande upplever att de diskriminerats på arbetsplatsen, varav en tredjedel av kunder, patienter och brukare - framför allt på grund av ålder, kön eller etnisk tillhörighet.
– Vi har nolltolerans mot alla former av diskriminering och trakasserier och tar detta på största allvar. Resultatet visar att vi behöver arbeta ännu mer med att förebygga, hantera och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling, säger HR-direktör Johanna Holmberg.
Fakta om Region Skånes medarbetarenkät
- Överlag är fler positiva till sin arbetssituation jämfört med de senaste åren. Region Skånes totalvärde i SKR:s jämförelseindex för Hållbart medarbetarengagemang (HME-index) ökade till 79, från 78 förra året – då genomsnittsvärdet för landets alla regioner var 76.
- 77 procent av Region Skånes medarbetare svarade på medarbetarenkäten.
- Medarbetarenkäten genomfördes 16 oktober – 5 november 2023.
- Enkäten gick ut till alla tillsvidare- och visstidsanställda som varit anställda i minst tre månader.
- Medarbetarenkäten är ett viktigt underlag i det systematiska arbetsmiljöarbetet och det ständigt pågående förbättringsarbetet av verksamheten.