Pressmeddelande -
Regionala författare får stöd genom Skrivyta Syd
Det konstnärliga utvecklingsprogrammet Skrivyta Syd drivs av sex sydsvenska regioner. Till den andra upplagan av programmet kommer Skånes representant Anders E Larsson tillsammans med fem andra personer få chansen att utvecklas sitt författarskap under ett år.
Idén bakom Skrivyta Syd är att bidra till att skapa en levande litterär miljö i södra Sverige där det är möjligt att kunna leva och verka som författare. Att man inte ska känna sig tvungen att flytta för att få tillgång till nätverk och resurser.
Utveckling av författarskapet
Skrivyta Syd inleds med en vecka på Öland där deltagarna får lära känna varandra, skriva, och möta etablerade författare som ska coacha deltagarna i utvecklingen av deras författarskap. Representant för den nya upplagan är Anders E Larsson som under många år ägnat sig åt skrivande i olika former, bland annat som journalist, kritiker, låtskrivare och poet.
– Jag skriver framför allt poesi och ambitionen är att skriva med ett tillgängligt tilltal, men där komplexiteten ligger under ytan. I det jag skriver är berättandet inte det viktiga och det finns inte något färdigt facit med en enda ”rätt” tolkning. Jag vill vara äkta mot mig själv för att på allvar kunna förmedla något som även kan vara viktigt för andra, säger Anders E Larsson.
Representanter från flera regioner
De sex deltagarna i Skrivyta Syd kommer var och en från en av region i Sydsverige som ingår i projektet. Deltagarna representerar olika uttryck och har olika drivkrafter för såväl sitt skrivande som för sitt deltagande i Skrivyta Syd. Den gemensamma nämnaren är att alla ser fram emot att under ett år få befinna sig i ett sammanhang där de får möjlighet att utveckla sig själva tillsammans med andra.
– Den konkreta målsättningen med mitt deltagande är att sammanställa en diktsamling som har arbetstiteln Kustrum och Starberget. Förhoppningsvis blir resultatet tillräckligt bra och färdigt för att kunna ges ut i bokform av ett etablerat förlag, Men en minst lika viktig aspekt är annars att ”slipa” på min poesi och jag hoppas att jag under detta år ska få tid att utveckla min egen identitet, mitt språk, tilltal och ett eget personligt författarskap, säger Anders E Larsson.
Under Skrivyta Syd ingår residensvistelser på olika platser i södra Sverige, branschträffar, coachning, samtal med andra författare och inte minst en möjlighet att avsätta tid för läsning av sin egen och de andra deltagarnas texter.
Första upplagan avslutad
I juni avslutades den första upplagan av Skrivyta Syd. Skånsk deltagare var då Nina Pascoal från Malmö. Våren 2021 utkom hon med sin första roman, ”Vi röstar om vi saknar mamma”, som gavs ut av Alberg Bonniers förlag.
– Det har på många sätt känts lyxigt för mig och min konstnärliga process att vara med i Skrivyta Syd. Jag tycker fortfarande det känns konstigt att använda författare som en titel. Nu är det som något jag prövar på och ser om det passar mig. Under året med Skrivyta Syd har jag i alla fall blivit utmanad i mitt skrivande, men också vad gäller själva synen på litteratur och skrivande, säger Nina Pascoal.
Skrivyta Syd är en del av Regionsamverkan Sydsveriges (RSS) samarbete med fokus på litteraturutveckling. Projektet drivs av de sex regionerna Kalmar, Jönköping, Blekinge, Kronoberg, Halland och Skåne, och medfinansieras av Statens kulturråd.