Pressmeddelande -
Regionstyrelsen beslutade att ansöka om fler specialiteter av högspecialiserad vård
På sitt möte i Malmö idag beslutade regionstyrelsen att Region Skåne ska ansöka om fler områden av nationell högspecialiserad vård.
Områdena man nu ansöker om är vård vid epilepsikirurgisk utredning och behandling, medfödda metabola sjukdomar inklusive nyföddhetsscreening och inom område extraktion av pacemakerutrustning. Dessutom beslutade regionstyrelsen att föreslå regionfullmäktige att godkänna delårsrapport för perioden januari - augusti 2022.
Beslut i korthet:
- Socialstyrelsen har regeringens uppdrag att se över vilka vårdområden som lämpar sig att bedrivas som nationell högspecialiserad vård (NHV), och koncentreras till fem eller färre enheter i Sverige. Bland de områden som beslutades ingå i NHV efter ett beslut den 5 april i år finns vård vid epilepsikirurgisk utredning och behandling, viss vård vid medfödd sjukdom samt viss vård vid extraktion av pacemakerutrustning. Regionstyrelsen beslöt att Region Skåne ska ansöka hos socialstyrelsen om att vård inom dessa områden och att den ska utföras på Skånes Universitetssjukhus. Regiondirektören får i uppdrag att verkställa ansökan och återrapportera till regionstyrelsen.
- Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktigeatt godkänna delårsrapport för periodenjanuari - augusti 2022. Pandemin och dess effekter fortsätter att påverka Region Skånes samtidigt som en ny utmaning i form av ökat kostnadsläge på grund av det oroliga världsläget blir allt tydligare. Resultatet för januari–augusti uppgår till 3 144 miljoner kronor och det är en resultatförbättring på 3 167 miljoner kronor. Verksamhetens nettokostnader har stigit med 0,3 procent och huvudförklaringen är ökande inkomster. Skatteintäkter, statsbidrag och utjämning har under perioden ökat med 2 250 miljoner kronor eller med 7,3 procent. Dessutom har ökningstakten för personalkostnaderna bromsats ner till 1,8 procent.Resultat för hela 2022 prognostiseras till 2 037 miljoner kronor och innebär en positiv budgetavvikelse på 1 024 miljoner kronor. Större intäkter från kollektivtrafiken genom ökat resande jämfört med föregående år, fortsatt höga nivåer av tillfälliga specialdestinerade statsbidrag samt ett starkt skatteunderlag innebär 2 443 miljoner kronor eller 4,2 procent högre intäkter än under 2021.