Pressmeddelande -
Regionstyrelsen beslutade om satsa på en dygnsambulans i Trelleborg
En ny ambulans som är bruk dygnet runt ska placeras i Trelleborg. Det beslutade regionstyrelsen under sitt sammanträde i dag.
Bland övriga beslut var att skicka den fördjupade lokaliseringsutredningen av ett nytt sjukhus i Lund på remiss till berörda parter och att inleda en dialog med Lunds kommun kring planeringen för de tre föreslagna alternativen.
- Ambulansuppdragen ökar i Skåne. För att ambulanssjukvårdens ska vara tillgänglig i hela Skåne plus för att klara av uppdragen för överflyttning av akut ortopedi till lasarettet Ystad utökas verksamheten med en dygnsambulans i Trelleborg. Totalt satsas 9.7 miljoner kronor till den nya ambulansen i år och 11,4 miljoner kronor ska beaktas i budgeten för 2023. (Ärende 9)
- Beredningen för strategiska sjukvårdsinvesteringar har genomfört en fördjupad lokaliseringsutredning av sjukhuset i Lund. I denna utredning finns tre alternativ för framtida placering och utveckling av Skånes Universitetssjukhus i Lund, förtätning av befintligt sjukhusområde med möjlig etablering i angränsande områden, nytt sjukhusområde i östra Brunnshög och etablering av ett nytt sjukhusområde vid Smörlyckan. Regionstyrelsen ger därför regiondirektören i uppdrag att skicka ut denna utredning på remiss till Lunds kommun, Malmö stad, Lunds universitet och Malmö universitet. Dessutom skickas remissen till 12 kommuner för kännedom och eventuellt yttrande och även övriga intressenter har möjlighet att skicka in sina yttrande. Svar på remissen ska lämnas senast 1 november. Samtidigt får beredningen för strategiska sjukvårdsinvesteringar i uppdrag att påbörja en dialog med Lunds kommun kring planering med utgångspunkt från utredningens förslag. (Ärende 8)
- Årets första kvartalsrapport presenterades och regionstyrelsen beslöt efter att godkänt denna att vänta med att fatta beslut om ekonomiska handlingsprogram från sjukhusstyrelserna. Resultatet för januari-mars är ett plus på 402 miljoner kronor och det är 111 miljoner kronor bättre än budget. Detta beror främst på en stark intäktsutveckling årets tre första månader, dels genom ökade bidrag men mest tack vare ökade intäkter från kollektivtrafiken jämfört med 2021. Men samtliga sjukhusstyrelser redovisar negativa budgetavvikelser för helårsresultatet och hälso- och sjukvårdens samlade budgetunderskott prognostiseras till 844 miljoner kronor. (Ärende 11)